De som besöker gudstjänster blir färre

Allt färre besöker Svenska kyrkans gudstjänster. I Västerviks kommun var det ett tapp på 18 procent under senaste femårsperioden.

Anette Lindblom Franzén är präst i Västerviks församling som ingår i Södra Tjust pastorat.

Anette Lindblom Franzén är präst i Västerviks församling som ingår i Södra Tjust pastorat.

Foto: Kristina Westring

Västerviks kommun2019-12-23 20:00

Under åren 2014 till 2018 har antal gudstjänstbesök minskat. Det visar siffror som Nyhetsbyrån Siren har begärt ut från Svenska kyrkan.

Totalt i landet har besöken minskat med drygt 8 procent. I Västerviks kommun ligger siffran på en minsking med 18 procent. Räknat i antal besök var det totalt 72 635 stycken år 2014 och 2018 fick gudstjänsterna 59 688 besök. 

Under söndagen, den 22 december, var det ett 40-tal personer som besökte den en timmes långa högmässan i S:t Petri kyrka. En kyrka som varje söndag håller mässa. Efteråt finns möjlighet till en stunds samvaro över en kopp kaffe.   

– En gudstjänst såhär strax innan jul har ofta lite färre besökare. Över julen och nyåret är det betydligt fler, likaså påsk och allhelgona. Men, ja, besöken har minskat, fast jag skulle säga att det går i vågor, säger Anette Lindblom Franzén, präst i Västerviks församling.

Ett område där engagemang inte har minskat, snarare ökat, är de frivilliga, som hjälper till med olika uppgifter inom kyrkans välgörenhet.

– Det är ett hundratal som under sommaren jobbar med vår våffelförsäljning. Även många är engagerade på julafton och i det diakonala arbetet på mötesplats S:t Johannes. 

I de närliggande kommunerna är det Vimmerby som tappar flest gudstjänstbesökare, 36 procent. Oskarhamn ligger på 14 procent och Hultsfred på 12 procent. I Kalmar län finns det kommuner som har ett tapp på under 5 procent. Dessa är Kalmar, Högsby, Torsås och Mörbylånga. 

S:t Petri kyrka i Västervik söndagen den 22 december 2019.
S:t Petri kyrka i Västervik söndagen den 22 december 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!