De slår vakt om grönskan i staden

Kommunen har avverkat en hel del träd den senaste tiden. Nu ska det planteras nytt.

Dan Nilsson (S) och Mariann Gustafsson (V) gjorde på torsdagen ett gemensamt utspel där de trycker på vikten av att slå vakt om träden i tätorten.

Dan Nilsson (S) och Mariann Gustafsson (V) gjorde på torsdagen ett gemensamt utspel där de trycker på vikten av att slå vakt om träden i tätorten.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-10-24 17:00

Det var ett markärende i kommunstyrelsen för några veckor sedan som blev droppen som fick bägaren att rinna över.

Ett företag som ville växa på Ljungheden förhörde sig om möjligheterna att få växa in mot grönområdet mellan Ljungheden och Skogshaga. Vänsterpartisten Mariann Gustafsson påminde då om att det finns en kommunal policy att när ett träd ska avverkas så ska det återplanteras två träd.

Enligt henne har policyn funnits länge, däremot har det varit si och så med efterlevnaden emellanåt.

På torsdagen gick hon och kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) ut tillsammans för att trycka på att policyn fortfarande gäller.

– Vi har en halv miljon kronor om året avsatt i budgeten till trädvård under de kommande åren. Det är en fråga vi tar på allvar, säger Dan Nilsson (S).

På senare tid har det avverkats träd på Slottsholmen, och inte minst i Stadsparken. I parken har det glesats ut ordentligt i år, bland annat på grund av almsjuka. På samhällsbyggnadsenheten tittar man nu på lämpliga platser i för återplantering av träd. Exakta lägen är inte avgjorde än.

Framöver planerar kommunen att gallra på Gränsö.

Både Dan Nilsson och Mariann Gustafsson gör tolkningen att träden bör återplanteras någorlunda nära platsen där träden fällts. Grönskan i tätorterna ska bevaras.

Varför är det så viktigt att slå vakt om träden?

– Träden är våra lungor. De binder koldioxid, svarar Mariann Gustafsson.

– De står för livskvalitet, svarar Dan Nilsson, med en syftning till kommunens motto: "Livskvalitet varje dag.". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!