De siktar på stadens första Pridetåg

Frederik Garlén, Ragheb Yassin och Lenitha Wedholm med dottern Tindra hoppas att ett Västervik Pride ska kunna bli verklighet.
Frederik Garlén, Ragheb Yassin och Lenitha Wedholm med dottern Tindra hoppas att ett Västervik Pride ska kunna bli verklighet.

Kalmar har haft det. Oskarshamn likaså. Kanske kan Västervik få sitt första Pridetåg nästa sommar.

Västerviks kommun 4 oktober 2019 14:30

Lenitha Wedholm flyttade till Västervik från Uppsala i våras tillsammans med sambon Kristina. Ett tidigt steg var att undersöka vilken HBTQ-gemenskap som fanns i staden.

Det fanns inte mycket visade det sig. Nu knyter hon kontakter för att skapa en gemenskap, och siktet finns inställt på att arrangera ett Västervik Pride. Längre tillbaka var Pridetågen förbehållna storstäderna. På senare år har evenemangen spridit sig ut även till mindre orter.

I somras fick Oskarshamn arrangera invigningen på Kalmarsund-pride.

– Oskarshamn är en mindre stad än Västervik, säger Lenitha.

Där föll arrangemanget väl ut. Publiken blev större än man väntat sig, och arrangörerna fick positiv respons från omgivningen.

Frederik Garlén som varit engagerad i HBTQ-frågor i Västervik sedan tidigare säger att det fanns tankar på ett Pridetåg 2015, som en del i det tänkta karnevalsfirandet. När karnevalen inte blev av, rann även den idén ut i sanden.

– Kanske Västervik inte var redo då, funderar han, och lägger till: Men nu är staden redo.

De talar om Pridetåget som ett inkluderande och glädjefyllt evenemang.

– Man ska inte behöva vara HBTQ själv för att gå i tåget. Det handlar mer om att visa att man ställer upp på en värdegrund, säger Lenitha Wedholm.

Planerna befinner sig i ett tidigt skede. Man har tagit kontakt med Kalmarsund Pride för att se om man skulle kunna göra ett liknande upplägg som med Oskarshamn förra året. Beslut ska tas senare.

De tror att ett Prideevenemang skulle vara positivt till Västervik.

– Det skulle locka helt nya besökare till staden, säger Lenitha Wedholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa