Främst handlar det om ett samtal där man får svara på frågor om sitt liv och sin hälsa. Ingen provtagning eller undersökning är än så länge kopplad till samtalen.
– Men anser man efter samtalet att man behöver gå vidare med provtagning eller undersökningar så bokar man in det, säger Hagberg.
Satsningen har man pratat om under en längre tid och nu blir den verklighet. Region Kalmar län kommer under tre års tid att stegvis införa hälsosamtalen i hela länet, det skriver den styrande Länsunionen (S, C och L) i ett pressmeddelande.
Yvonne Hagberg (S) är vice ordförande i Beredningen för hälso- och sjukvård i Regionen. Hon säger att man tittat på hur andra landsting och regioner gör och diskuterat frågan. Man har landat i att bjuda in de som fyller 40, 50 eller 60 år till samtalen.
– Vi har pratat om att antingen rikta samtal till de som tillhör en riskgrupp eller göra dem mer generella, vi bestämde oss för det här. Det är viktigt, 80 procent av de kroniska sjukdomarna går att förebygga. Det handlar om att upptäcka ohälsa i tid, säger hon.
Förhoppningen är att samtalen ska leda till högre livskvalitet, friskare ålderdom och i slutändan lägre kostnader för vården, eftersom befolkningen med förebyggande arbete kan hålla sig friskare längre.
Nu blir det många som ska bjudas in, hinner man med det i vården?
– På hälsocentralerna finns en livsstilsmottagning, man kan tänka sig att det kan vara deras medarbetare som sköter det här. Men hur de gör rent praktiskt får de utarbeta.