Det är Västerviksbaserade Aquavilla, eller Aqua Floating Group som bolaget numera heter, som fått uppdraget.
– Nu inväntar vi bygglov, strandskyddsdispens och klartecken från Mark- och miljödomstolen innan vi kan börja bygga. Förhoppningsvis blir alla tillstånd klara inom de närmsta veckorna, säger företagets grundare och huvudägare Richard Bergström när vi träffar honom i Västervik på onsdagseftermiddagen.
Då det inte funnits några miljöstationer i skärgården tidigare har mycket av avfallet varit osorterat.
Miljöstationen i Gryt blir den första i sitt slag, det vill säga den första flytande sopstationen i skärgården.
– Den blir en prototyp i full skala, säger Bergström.
– Båtfararna ska kunna källsortera sina sopor på plats. Därefter kommer en båt och hämtar containrarna.
Richard Bergström berättar att man länge funderat på produkten och hur den skulle kunna vidareutvecklas.
– Vi tänker oss att i framtiden även utveckla den till en reningsanläggning – en ponton där man kan rena och bli av med sitt avloppsvatten. Såväl toalett- som dusch- och diskvatten ska kunna renas på plats och därefter släppas ut i Östersjön igen.
– Likaså ska man kunna ta upp vatten ur sjön och rena och avsalta vattnet på anläggningen för att sedan använda till dricksvatten.
Han poängterar att myndigheterna nu ställer tydliga krav på båtägare i Sverige – att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag är förbjudet.
Men detta ligger alltså i framtiden.
Åter till miljöstationen i Gryt. Richard Bergström berättar att den blir 15-20 meter lång, cirka sex meter bred och en och en halv till två meter hög.
Hur går det annars med försäljningen av de flytande husen i Västervik?
– Hittills är två av 25 hus sålda, och vi har en handfull intressenter som vill teckna avtal. Att det gått lite trögt med försäljningen har bland annat med infrastrukturen att göra. De sålda husen är de två närmast land och så har vi haft spekulanter på husen allra längst ut. Den totala kostnaden bara för infrastrukturen däremellan landar på 25 miljoner kronor och nu jobbar vi på att ta fram en tillfredsställande finansieringslösning för detta. Det bästa ur vår synpunkt hade naturligtvis varit att kunna bygga ut infrastrukturen successivt.
I Marinstaden i Nacka har hittills sex av 14 hus sålts.