Vård- och blåljuspersonal runt om i Sverige känner en rädsla efter att kraven på skyddsutrustning sänkts. En Facebook-grupp med närmare 50 000 medlemmar har startats i protest och kritikerna hävdar att de sänkta kraven handlar om bristen på skyddsutrustning.
– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer på grad av skyddsutrustning. Men vi märker i övriga Sverige att personal är rädda för att jobba. Vi vill gå ett steg längre än Folkhälsomyndighetens minimikrav så vi verkligen ger en tydlig signal till våra medarbetare: Vi är säkra, har bra utrustning och ska känna oss trygga. Det är jätteviktigt, säger ambulanschefen Melker Engström.
– Vi tar höjd för att kunna hantera vilka situationer som helst utan att behöva tänka på utrustningen, säger Peter Helge, verksamhetsansvarig på räddningstjänsten.
Från och med nu kommer personal inom både räddningstjänst och ambulans att använda en annan typ av skyddsmundering än normalt. Dessa skiljer sig åt mellan verksamheterna, men båda kommer att använda den omtalade Skyddsmask 90 som nu är godkänd efter beslut från Arbetsmiljöverket.
– Det här gäller vid misstänkta eller konstaterade fall. När vi möter någon med feber, torrhosta, övre luftvägsbesvär eller huvudvärk kommer vi att använda skyddsmask och full mundering, säger Melker Engström.
Ambulansen har visserligen sett en minskning sista tiden när det kommer till antal larm. Men det är något som är på väg att vända, i alla fall när det kommer till en viss typ:
– Nu kommer folk från andra städer hit för att sätta sig i karantän, och man kommer hit sjuk. Det är ett jätteproblem för oss. Vi har händelser där människor sätter sig allvarligt sjuka på otillgängliga platser och behöver ambulans.
– Gör inga resor i onödan, stanna hemma. Belasta inte sjukvården och systemet någon annanstans.
Att åka på larm till avskilda platser, kanske en sommarstuga ute i skärgården, för att hämta en coronasjuk patient är en svårighet i sig för ambulansen. Men det finns också ett annat problem i dessa tider.
– Hemregionen kommer inte att ta hem dig i första taget, för där är det fullt. Nu ska vi inte säga att vi har rätt till sjukvård mer än någon annan, men vi dimensionerar för vår egen befolkning, säger Melker Engström.