I juletider hörs det från flera håll att det går lika bra att köpa begagnade som nya prylar till julklappar. Några som märkt av allmänhetens ökade intresse för begagnathandel är det kommunala Återbruket som i år har ökat sin omsättning med 20 procent jämfört med 2018.
– Det råder en annan medvetenhet i dag kring att ta vara på de prylar som finns. Istället för att slänga saker på tippen så ger man sakerna nytt liv hos oss, säger Per Lundberg, verksamhetschef på Återbruket.
Återbruket har funnits i sin nuvarande form sedan 2012 och att omsättningen stigit de senaste åren tror Lundberg är en kombination av att ryktet kring Återbruket har spridit sig samtidigt som fler vill handla begagnat.
– Då vi är en kommunal verksamhet så gör vi ingen reklam för oss. Utan det märks att folk har fått upp ögonen för oss.
Allt som säljs på Återbruket är donationer som framförallt kommer från privatpersoner. Det eventuella överskottet återinvesteras i verksamheten. Exempel på detta är en den nyinköpta elbilen som transporterar material inne på området och uteskjulet för diverse byggmaterial.
Förutom att ge nytt liv till gamla prylar så fungerar Återbruket även som en väg tillbaka i arbetslivet för den som av olika anledningar står en bit därifrån. Totalt sysselsätts ett trettiotal personer genom ett samarbete med Arbetsförmedlingen.
– Återbruket är en del av kommunens hållbarhetsstrategi och i framtiden hoppas vi kunna samarbeta ytterligare med återvinningscentralen, säger Kenneth Gusenhav, samordnare på Återbruket.