Därför renoverades kapellet på kyrkogården

Under hela hösten har renoveringsarbetet på Gamla kyrkogården pågått, men nu har byggnadsställningarna äntligen plockats bort.

Västerviks kommun 30 oktober 2019 10:00

Dörrarna till Sankt Markus kapell står på glänt i väntan på att målarfärgen ska torka. De är målade i en roströd färg och de nyplanterade trädens höstfärger har liknande nyanser.

Kapellet var i stort behov av renovering. När de gamla träden på kyrkogården sågades ner försvann skuggan, och det ledde till att kapellets dörrar plötsligt började flagna.

Kapellet var dessutom målat med silikatfärg.

– Det gjorde att materialet inte andades utan putsen började flagna. Nu har vi tagit bort all silikatfärg, säger Annika Deltin, fastighetsansvarig i Södra Tjust pastorat.

 

Under många år har kapellet varit vitmålat. Men i samband med renoveringen upptäcktes vad som sannolikt är originalfärgen.

– Vi tyckte, genom länsstyrelsens beslut, att vi skulle återställa det till originalfärg, säger Göran Svensson, tillförordnad kyrkogårdschef.

Många av pastoratets byggnader har renoverats de senaste åren och den första december ska nyrenoverade Blackstad kyrka återinvigas. Annika Deltin berättar att arbetet sker i nära samarbete med länsstyrelsen samt antikvarier på Kalmar länsmuseum. 

 

Även gravkoret, en liten byggnad i utkanten av kyrkogården, har renoverats. Gravkoret är byggt av en köpman i Västervik som hette David Widgren.

– Han var rädd för att bli begravd levande. Det viktigaste var att kunna ta sig ut och därför gick det att öppna dörren inifrån, säger Göran Svensson.

Gamla kyrkogården har en lång historia. Första kända gravsättningen är från 1836. Kapellet invigdes 1877. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa