Därför är VA-avgiften högre i Västervik

I Västervik är årskostnaden för vatten och avlopp 972 kronor högre per lägenhet och år än i Kalmar.

Va-taxorna varierar kraftigt, även inom Kalmar län. Det beror på att kommunerna har helt olika investerings- och underhållskostnader för sina ledningsnät.

Va-taxorna varierar kraftigt, även inom Kalmar län. Det beror på att kommunerna har helt olika investerings- och underhållskostnader för sina ledningsnät.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Västerviks kommun2019-10-30 08:00

Vad du betalar för vattnet i kranen varierar beroende på var du bor. Högsby har den dyraste och Kalmar den billigaste VA-taxan i Kalmar och Gotlands län. Det visar Nils Holgersson-gruppens årliga kartläggning av VA-priserna i landets 290 kommuner.

Högsbyborna har den högsta årskostnaden för vatten och avlopp – i snitt 6 744 kronor per lägenhet och år. Billigast är det i Kalmar, där kostnaden ligger 4 017 kronor per år.

I Västervik ligger kostnaden på 4 989 kronor, alltså 972 kronor mer än i Kalmar.

– Kommunernas förutsättningar varierar men skillnaderna är så pass stora att de får kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Varför har inte landets alla kommuner samma va-taxa, frågade vi Västerviks VA-chef Ruben Öberg.

– Man har ofta helt olika förutsättningar. Är det en kustkommun har man mera berg och måste spränga mycket, vilket blir dyrt då man ska lägga ledningar. Här i Västervik har vi mycket berg, säger Ruben Öberg.

– Kommuner av glesbygdskaraktär har betydligt färre inkopplade kunder per meter ledningar. I Västervik har vi 18 olika orter med ledningar. Vi har 17 reningsverk och 16 vattenverk i kommunen. Då blir både investerings- och underhållskostnader högre än i exempelvis en stor stad.

Medelpriset för vatten och avlopp i Sverige har ökat med 3,0 procent mellan 2018 och 2019. Sedan 2014 har VA-priset ökat med 14,1 procent, medan den allmänna prisutvecklingen endast har legat på 6,1 procent.

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!