Redan i början av hösten drog barn- och utbildningsförvaltningen till handbromsen. Grundskolan och förskolan hade haft problem med höga kostnader under våren. Verksamheterna uppmanades till sparsamhet, att vara försiktiga med anställningar och inköp.
Förvaltningsledningen var ändå optimistisk och sade så sent som för några veckor sedan att man trodde att ett nollresultat för helåret skulle vara möjligt.
I den senaste uppföljningen har dock läget försämrats. Nu ser nämnden istället ut att göra ett underskott på sex miljoner kronor. Ett skäl är att gymnasiet som tidigare såg ut att göra ett stort överskott har fått det tuffare under hösten. Vid terminsstarten visade det sig att fler elever än budgeterat valt andra utbildningsanordnare än Västerviks gymnasium.
Ett annat skäl till att gymnasiets överskott minskat är att bidragen från Migrationsverket för nyanlända elever minskat snabbare än man räknat med.
Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund är inriktningen inte att ta beslut om besparingar på onsdag.
– De åtgärdsplaner som enhetscheferna gjort tidigare i höstas gäller. Vi ser att de haft effekt. Att resultatet blivit sämre beror på saker som ligger utanför deras kontroll.
Istället lutar det åt att nämnden kommer att vända sig till kommunstyrelsen för att be att få ta pengar ur utjämningsfonden. Det vill säga pengar som är sparade från tidigare års överskott.
– Där har vi 4,6 miljoner kronor, säger Marcus Fridlund.