Under januari i år skickade Boverket ut en enkät till samtliga kommuner i Sverige. De fick svara på frågor om hur det stod till med tillgången på bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning, bostäder inom så kallad LSS. 162 kommuner har brist, visar statistiken.
Västerviks kommun är en av bristkommunerna. Här finns det just nu gruppbostäder så att det räcker, det man saknar är andra lösningar, bland annat så kallat trapphusboende eller kvartersboende. Vid sådana finns personal i området eller i trapphuset, men inte alltid i direkt anslutning till lägenheterna. Det berättar Gunilla Öhrling, som är utvecklingsledare på socialförvaltningen.
På frågan om man tror att bristen kommer vara löst om fem år svarar kommunen "ja". I årets undersökning har man enligt statistiken inte svarat på om bostadsbristen ska vara löst inom två år, den rutan är blank. För att sia om framtiden är inte helt enkelt, säger Öhrling.
– För några år sedan var det enklare för oss att förutspå hur många som förväntades flytta till egen bostad. Nu är det svårt att göra en riktig prognos.
En del av problemet är att det är svårt att få loss flera lägenheter i ett trapphus samtidigt, det bor andra där. Att bygga nytt är heller inte aktuellt.
– Det här är en målgrupp som ofta har små medel. Att bo i en nyproducerad lägenhet skulle bli för dyrt.
Enlig Ewy Gustafsson, koordinator på utredningsenheten, letar man just nu boende för runt fem personer. Bristen är inte akut, enligt henne.