Berlinmurens fall i ny utstÀllning

NÄgra mÄnader efter Berlinmurens fall var VÀsterviksfotografen Anders Steiner pÄ reportageresa i staden. Nu, precis 30 Är efter hÀndelsen, visar han sina bilder pÄ VÀsterviks stadsbibliotek.

"Överallt hördes ljudet av mĂ€nniskor som gick loss med slĂ€ggor, hammare och huggmejslar. Bit för bit försvann delar av den förhatliga Berlinmuren som kom att stĂ„ som en symbol för den sĂ„ kallade jĂ€rnridĂ„n."

"Överallt hördes ljudet av mĂ€nniskor som gick loss med slĂ€ggor, hammare och huggmejslar. Bit för bit försvann delar av den förhatliga Berlinmuren som kom att stĂ„ som en symbol för den sĂ„ kallade jĂ€rnridĂ„n."

Foto: Anders Steiner

VĂ€sterviks kommun2019-11-08 10:00

– Jag satt och tĂ€nkte pĂ„ det för tre–fyra mĂ„nader sen att nu Ă€r det 30 Ă„r sedan Berlinmuren föll. Jag tĂ€nkte att det kommer sĂ€kert att uppmĂ€rksammas pĂ„ olika sĂ€tt, sĂ€ger han.

IdĂ©n föddes om en utstĂ€llning med de egna bilderna och han kontaktade Dag Jonasson pĂ„ biblioteket. 

– Som av en hĂ€ndelse sammanfaller datumet, den 9 november, med invigningen av det nya biblioteket. Jag Ă€r vĂ€ldigt glad för det hĂ€r. Det kĂ€nns extra bra att kunna presentera en lokal vinkel pĂ„ en vĂ€rldshĂ€ndelse.

Det blir ocksÄ första gÄngen som bilderna kan ses i pappersform pÄ en vÀgg. De publicerades först i Norrköpings Tidningar, och senare Àven i VÀsterviks-Tidningen.

– Och sĂ„ gjorde jag ett ljudbildspel nĂ€r det var 10- eller 20-Ă„rsjubileum till VT:s hemsida. Men det hĂ€r blir nĂ„got annat.

Anders Steiner berÀttar att resan gjorde stort intryck pÄ honom, och faktiskt var nÄgot som han gjorde pÄ eget bevÄg.

– Jag satt och tittade pĂ„ nyhetsflödet och den biten av vĂ€rldshistoria som skedde sĂ„ nĂ€ra och hade en inre kĂ€nsla av att jag mĂ„ste ner. Jag pratade med min chef, jag tĂ€nkte att kostnaden för resan kunde vara nĂ„got som delades av tidningarna i koncernen, men han sa ifrĂ„n.

Till slut tog Anders semester och Äkte ner pÄ egen hand. Det hade dÄ hunnit gÄ nÄgra mÄnader.

– NĂ€r jag kom dit gick jag runt och fotade och pratade med folk. Det var intressanta dagar och en spĂ€nnande tid.

UtstÀllningen visas till den 11 januari.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!