Belastningsskador vid kassaarbete minskar

Risken att drabbas av belastningsskador vid kassaarbete är stor men med ny teknisk utveckling, som till exempel självscanning, minskar problemet. Det säger medarbetare i flera Västerviksbutiker.

Linnéa Johansson, Ida Lövenius och Olivia Sarenberg tycker självscanningen har gjort arbetet i Ica Maxis kassa mer varierat.

Linnéa Johansson, Ida Lövenius och Olivia Sarenberg tycker självscanningen har gjort arbetet i Ica Maxis kassa mer varierat.

Foto: Anna Persdotter

Västerviks kommun2020-02-24 06:00

Kassapersonal, alltså personal som sitter i en kassa vid ett band, hör fortfarande till de yrkesgrupper som har störst risk att drabbas av förslitnings- och belastningsskador. Men mycket har hänt, och händer fortfarande på området. Nya hjälpmedel och nya sätt att jobba har gjort att belastningsskadorna minskar, det berättar personal vid flera matbutiker i Västervik.

– Det allra viktigaste tror jag är att vi roterar mellan olika arbetsuppgifter, säger Monica Schmoranz, butikschef på Coop Västervik.

– Förr satt man i kassan från morgon till kväll och lyfte några ton om dagen. Här hos oss roterar alla på olika stationer. Man ska max sitta två timmar i kassan, efter det går man ifrån och gör någonting annat.

Här har självscanningen bidragit till att förbättra för personalen.

– Där är det mycket friare och man får röra på sig. Det är bättre för våra kroppar, säger Marina Andersson, teamchef kassa på Willys i Västervik.

– Och så har vi stötdämpande gelsulor i skorna för att ta hand om fötterna.

Marina berättar att det numera är sällan personal behöver vara sjukskrivna på grund av belastningsskador, men att det förstås förekommer.

– Jag pratar med personalen om ergonomi, att man ska jobba i sitt närområde och inte sträcka sig för mycket, inte lyfta på varorna, ta en paus och stretcha när det är lite lugnare och passa på att stå upp ibland och jobba. Men det är svårt att få till, särskilt när det gäller att få de yngre att stå, de vill gärna sitta.

Arbetsmiljöverket rekommenderar att man sitter max två timmar per pass i kassan och sammanlagt högst sju timmar om dagen. Om kundtrycket är högt och arbetet stressigt bör tiden minskas till max fyra timmar per arbetsdag.

Även på Ica Maxi i Västervik jobbar man med att rotera mellan olika arbetsuppgifter. Just när tidningen är på besök håller de dessutom på att byta ut sina kassastolar mot nya, för att förbättra för de som sitter i kassorna. Stolarna sitter på en arm och går att justera åt alla tänkbara håll.

– Vi har ergonomiutbildningar och försöker hela tiden följa upp dem, men vi skulle alltid kunna bli bättre, säger Ida Löfvenius, försäljningschef kassa.

– Vi har också valt att bygga ut och satsa på scanningen. Att stå som värd här ger inte alls samma belastning som att sitta i kassan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!