Bekräftat: Första fallet på äldreboende

Nu är det första fallet av covid-19 konstaterat på ett äldreboende i Västerviks kommun. Det bekräftade kommunen på söndagskvällen. Ytterligare två boende visar symptom.

En person på ett äldreboend ei Västerviks kommun har drabbats av covid-19.

En person på ett äldreboend ei Västerviks kommun har drabbats av covid-19.

Foto: TT

Västerviks kommun2020-04-19 19:58

Det var i helgen som en brukare på ett äldreboende i kommunen uppvisade symtom på coronavirus, och blev senare bekräftad som smittad av covid-19. 

”Åtgärder vidtogs direkt när brukaren visade sina första sjukdomssymptom och nu arbetar kommunen med att både vårda den sjuka brukaren och skydda både medarbetare och övriga brukare på boendet från smitta”, meddelar kommunen på sin hemsida.

Vid kontakt med den smittade, samt ytterligare två brukare som uppvisar symtom, använder personalen skyddsutrustning, bland annat visir och munskydd. Omvårdnaden sköts enligt rutiner från Folkhälsomyndigheten.

– Alla direkt berörda på det aktuella boendet har informerats, inklusive personal, brukare och anhöriga, och för frågan gäller sekretess så ingen mer information kommer att lämnas om vilket boende det gäller, säger Västerviks kommuns socialchef Jörgen Olsson till hemsidan.

Samtliga övriga på aktuella boendet hålls isolerade, enligt nya riktlinjen från Folkhälsomyndigheten som anger att alla boende på äldreboenden från och med nu ska hållas på sina rum för att förhindra smittspridning.

Socialförvaltningen i kommunen har kontaktat smittskyddsenheten i Region Kalmar för att få information om hur tester på aktuellt boende och andra äldreboenden ska skötas framöver.

– Medarbetarna och arbetsledningen på det här boendet har gjort ett väldigt snabbt och bra arbete med att se till att vi snabbt kunnat ställa om till extra noggranna rutiner och jag vill rikta ett särskilt tack till allihop. Risken finns att vi kan få liknande situation på andra boenden framöver och då finns mycket som vi kan dra lärdom från det fina arbete som man har gjort på det här boendet, säger Jörgen Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!