Behandlingsenheten är på väg tillbaka

Behandlingsenheten för cancerpatienter på Västerviks sjukhus har varit stängd i snart ett halvår. Nu ser det ut som man kan öppna igen nästa vår, men utan fast onkolog.

Den onkologiska behandlingsenheten på Västerviks sjukhus ser ut att kunna öppna till våren efter snart ett halvår av tillfällig stängning.

Den onkologiska behandlingsenheten på Västerviks sjukhus ser ut att kunna öppna till våren efter snart ett halvår av tillfällig stängning.

Foto: Andreas Johansson

Västerviks kommun2019-10-31 19:00

I snart ett halvår har den tillfälliga stängningen av onkologiska behandlingsenheten i Västervik pågått. Under tiden har cancerpatienter från hela kommunen fått åka till Kalmar för sin behandling.

Ett datum för öppning har aldrig slagits fast, man har hoppats på en snar öppning från politiskt håll sedan stängningen. Christer Jonsson (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård, hoppades i en intervju i augusti på öppning under tidig höst 2019. Men så blir det inte.

Rekryteringen har gått framåt. Det kan Anna Askelin, som är avdelningschef för behandlingsenheten i Västervik sedan 2017, berätta.

– I dagsläget har vi kunnat anställa tre sjuksköterskor plus en sjuksköterska till som på halvtid kommer att arbeta som chef för enheten.

Det innebär inte att alla platser är fyllda, men väl att enheten kommer att kunna öppna. När det blir vill inte Anna Askelin säga exakt.

– Jag skulle kunna tänka mig februari eller mars 2020, men vi vet inte definitivt ännu. 

– Vi ser det här som en omstart och måste göra den på rätt sätt. Den personal som vi rekryterat måste få en bra och god inskolning.

Det finns fortfarande en vakant plats som sjuksköterska på enheten. Än finns heller ingen fast specialistläkare, en onkolog, som man tidigare sökt. Lösningen på det blir, som innan stängningen, att en onkolog från Kalmar åker upp till Västervik två dagar i veckan. Det blir på ett rullande schema.

I en tidigare artikel utpekades bristen på fast läkare som en av de stora orsakerna till att personal lämnade enheten.

Kommer det här vara en fast lösning?

– Det vet vi inte ännu. Men just nu har vi ingen annons ute för onkolog, säger Anna Askelin.

Christer Jonsson (C):

– Bristen på en fast onkolog var en av två primära anledningar, den andra var att det inte fanns en enhetschef på plats. Det har vi nu. Vi för samtal med Västerviks sjukhus om att det ska finnas en läkare att kontakta på plats, som sedan kan rådfråga onkologer på sjukhuset i Kalmar de dagar ingen är där.

Är det inte viktigt att ha fast läkare på plats?

– Det finns så klart starka drivkrafter för att en sådan ska finnas på plats.

Vad säger du om att det ser ut att bli en öppning under nästa år?

– Äntligen och jätteskönt måste jag säga. Det har varit ett misslyckande att behöva stänga. Nu ser vi slutet på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!