– I våra system kan jag se tillbaka till 2016 och barnens vistelsetid har ökat i de kommunala förskolorna sedan dess, säger Christine Andersson, chef för förskoleverksamheten i Västerviks kommun.
Under 2016 gick barnen i snitt 28 timmar per vecka på förskolan. I år är siffran 32 timmar per vecka. På tre år har alltså barnens vistelsetid ökat med 48 minuter per dag.
Vad ligger bakom ökningen?
– Det är nog samhällsförändringen i stort. Det kanske är fler kvinnor i arbete nu och att det helt enkelt inte finns någon där hemma som kan ta hand om barnen lika mycket. Det kan spela in.
– Vi har också gått från dagis till förskola och aktivt jobbat för att höja kvalitén. Det gör också att föräldrarna känner sig tryggare med att lämna barnen hos oss.
Antalet timmar skiljer sig inte nämnvärt mellan landsbygd och tätort. Däremot skiljer det sig mellan olika de olika upptagningsområdena i Västervik.
– Inom ett visst område kan det vara många som är föräldrarlediga och då blir dagarna lite kortare. I ett annat område kan föräldrarna jobba längre arbetsdagar eller kanske i skift.
Påverkas barnen av längre dagar?
– Vissa påverkas inte alls medan vissa barn kanske skulle må bättre av lite kortare dagar. Det kan bli väldigt många timmar och då är det vårt ansvar att ha en god dialog med föräldrarna och berätta vad vi ser. Då kan det ibland vara möjligt för föräldrarna att ändra tiderna lite grann.