Barnen bygger hotell på höstlovet

Nu är det höstlov och många barn har möjligheten att gå till Naturum i Västervik för att bland annat bygga insektshotell.

Färdiga insektshotell gjorda av Parkslide.

Färdiga insektshotell gjorda av Parkslide.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Västerviks kommun2019-10-30 22:00

När barnen från en förskola i Västervik fyller lokalen får de pyssla, titta på plankton i mikroskopen och bygga egna insektshotell.

Vad är ett insektshotell?

– Det är torkade pinnar från en invasiv växt (Parkslide), den påminner mycket om Bambun, säger Mikael Wolfbrandt, guide och akvarieansvarig på Naturum.

Denna växt finns det mycket av utanför Naturum. Man vill egentligen inte ha den då den räknas som skadlig berättar Mikael Wolfbrandt men till detta ändamål verkar den onekligen bra, då man kan använda den som virke till dessa insektshotell.

– Vi tar in den och torkar den. Sen sågar vi upp den och det är det barnen får göra. De får såga och binda fast den med ett snöre, säger Mikael.

Nu försvinner de flesta insekter så tanken är att dessa ska hängas upp i en lagom temperatur i vår, på en plats där det varken är för varmt eller för kallt. Insekter är nämligen växelvarma, det vill säga de har samma temperatur som omgivningen berättar Mikael. 

– Vi människor kan reglera vår temperatur men det kan inte insekter. Blir det extremt kallt kan de inte röra sig och är det för varmt går det åt för mycket energi. Insekterna går in i hålen på själva pinnen så det blir ett bra hotell för insekterna som kan ta skydd där inne, säger Mikael Wolfbrandt. 

Barnen verkar tycka det är spännande att själva med hjälp av vuxna få använda små sågar för att bygga insektshotellen. Mikael Wolfrandt går runt i lokalen tillsammans med kollegan Mikael Söderström och guidar barnen.

Ett av barnen sågar på en pinne som ska bli ett insektshotell.
Ett av barnen sågar på en pinne som ska bli ett insektshotell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!