Från och med 1 januari måste den som väljer att inte sortera ut sitt matavfall betala en extra avgift på 1 250 kronor per år. Detta för att få fler att sortera sitt matavfall.
– I kommunens avfallsplan är målet att 90 procent av invånarna ska sortera sitt matavfall i slutet av 2020, säger Ida Bergs, affärsområdeschef för avfall och återvinning på Västervik Miljö och Energi.
Det hela har också gjort många som själva sorterar ut sitt matavfall till en egen varmkompost upprörda. De måste nu anmäla komposten till Miljö- och byggnadskontoret och för det tas det ut en administrationsavgift på 965 kronor.
En som reagerat är lokalpolitikern Mariann Gustafsson, som komposterat i många år.
– Jag anmälde till kommunen när jag skaffade en varmkompost, men nu ska man göra det igen, och dessutom betala för det, säger hon.
– Västerviks motto ska vara Livskvalitet varje dag, men det är ju inte livskvalitet att plötsligt börja ta betalt för att folk ska få kompostera hemma!
Lars Kåremyr, miljöchef förklarar att det sedan 1998 funnits en lag på att varmkomposter ska anmälas till men att det inte riktigt har efterlevts. Ansvaret låg tidigare hos Teknisk service, men gick sedan över till Miljö- och byggnadskotoret, men det är inte alla anmälningar som nått hela vägen.
– Nu när avfallstaxan har reviderats har man även skärpt upp rutinerna och det har gjort att vi har fått in många nya anmälningar, fler än vi hade räknat med, säger han.
Hittills ligger det på omkring 80 anmälningar.
Avgiften på 965 kronor är en handläggningsavgift från Miljö- och byggnadskontoret för en timmes arbete.
– Vi har det i vår taxa att vi ska ta betalt för den här typen av jobb. Det är inte skattefinansierat eftersom grannen inte ska behöva betala för att du vill ha en varmkompost, säger Lars Kåremyr.
Beslutet måste sedan skickas in till det kommunala bolaget och gäller i fem år. Det kan sedan förlängas i ytterligare fem år.
Många ringer med frågor om de nya rutinerna, både till Miljö- och byggnadskontoret och till Västervik Miljö och Energi.
Både Ida Bergs och Lars Kåremyr menar att de inte riktigt var förberedda på omfattningen av hemkompostering i kommunen.
– Det är självklart positivt att många vill hjälpa till att sortera ut sitt matavfall via kompost och kommunal insamling, säger Ida Bergs.