Årets första föddes i framsätet på bilen

Oskarshamnsparet hann bara till infarten till Västervik. Chaaban Radwan fick stanna bilen och hjälpa sin fru med förlossningen.

Länets första bebis föddes i bilen på väg till Västerviks sjukhus.

Länets första bebis föddes i bilen på väg till Västerviks sjukhus.

Foto: Karin Hertz

Västerviks kommun2020-01-01 16:00

Länets först födda barn år 2020 föddes strax före klockan nio på nyårsdagens morgon. Oskarshamnsparet Zuhour Ahmad och Chaaban Radwan hann aldrig fram till förlossningen på Västerviks sjukhus utan fick stanna vid vägen. Zuhour födde parets andra son i framsätet på bilen.

Efter förlossningen kontaktade paret personalen på förlossningsavdelningen, som efter bedömning beslutade att paret själva skulle köra in till sjukhuset istället för att mötas upp på platsen med ambulans.

– Vi mötte dem med en sjukhussäng utanför och klippte navelsträngen i bilen, berättar barnmorskan Katarina Engström Jansson.

Två timmar senare har mamma Zuhour, pappa Chaaban och deras nyfödda barn funnit sig till rätta på ett av förlossningsavdelningens många rum. De ger ett lugnt och tryggt intryck. 

Årets förstfödde är parets andra barn, en pojke. Storebror Walid fyller snart ett år och är hemma och väntar tillsammans med farmor. Vad deras nyfödde son ska heta har de ännu inte bestämt.

Undersköterskan Nda Abdullah bär in en bricka med smörgåsar, dryck, kaffe och en svensk flagga, som traditionen bjuder. Det var Nda Abdullah, som pratar parets modersmål, som kommunicerade med dem över telefon före och under bilresan till sjukhuset på nyårsdagens morgon.

Enligt barnmorskan Katarina Engström Jansson är det ganska vanligt att det dröjer ett tag innan årets första bebis föds och hon tycker faktiskt att klockan nio är rätt tidigt i jämförelse med andra år.

Pappa Chaaban Radwan får hjälp av undersköterskan Nda Abdullah.
Pappa Chaaban Radwan får hjälp av undersköterskan Nda Abdullah.
Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!