Ansvarig trygg i riktlinjerna – trots kritiken

En tredjedel av Sveriges dödsfall i covid-19 har skett på äldreboenden. Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Jeanette Medner Forsberg, är trots kritiken trygg i riktlinjerna som finns om viruset når äldreomsorgen här.

Orsaken till att hemtjänsten i Västervik inte använder skyddsutrustning hos samtliga brukare beror på en bristsituation. Folkhälsomyndighetens rekomendation är också att enbart använda utrustning i bekräftade eller misstänka fall av covid-19.

Orsaken till att hemtjänsten i Västervik inte använder skyddsutrustning hos samtliga brukare beror på en bristsituation. Folkhälsomyndighetens rekomendation är också att enbart använda utrustning i bekräftade eller misstänka fall av covid-19.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Västerviks kommun2020-04-17 18:00

Tidigare i veckan publicerade vi en artikel med undersköterskan Josefin, som egentligen heter något annat, och som jobbar inom den kommunala hemtjänsten. Hon framförde då kritik mot kommunens hantering på flera punkter.

* Hemtjänsten använder skyddsutrustning enbart hos brukare med bekräftad eller misstänkt smitta. Josefin var kritisk till att utrustning inte används hos samtliga brukare.

* Hon efterlyste också provtagningar för kommunanställda. Ansvaret ligger under Region Kalmar som svarade att man gärna hade testat fler, men att bristen på provtagningspinnar gör det svårt.

* Skyddsutrustningen som används inom hemtjänsten håller inte måttet, menade Josefin. "Visiret är gjort av typ ett lamineringspapper och munskydden är de sämsta, samma som tandläkarna använder", sa hon.

* Josefin menade också på att hon varit sjukskriven i två veckor på grund av hosta, men att hon efter det rekommenderades att gå tillbaka till jobbet – trots att symptomen fanns kvar.

* Hon och kollegorna misstänkte också att hemtjänsten smittat en äldre brukare med covid-19. "Jag kan bekräfta att brukaren inte träffar någon annan", sa hon.

Jeanette Medner-Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Västerviks kommun, beskriver hur man kämpat, och kämpar hårt, i kampen mot coronaviruset.

– Vi har arbetat stenhårt med det här i över en månads tid för att skapa trygghet och följa rekommendationerna vi får. Det finns en allmän smittspridning i samhället och då är det tyvärr svårt. Man kan inte skuldbelägga enskilda personer, vi vet inte varifrån smittan kommer eller till vem. Vi måste jobba med våra riktlinjer och följa dem till 100 procent, säger hon.

Att skyddsutrustning inte används till alla äldre beror på en global bristsituation, menar hon.

– Vi har jobbat stenhårt på att få fram material, vilket vi också har fått. Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att inte använda skyddsmaterial annat än vid misstanke. Det handlar om en droppsmitta och då finns det ingen anledning, vi kan inte ha skyddsmasker till alla brukare, säger hon.

En tredjedel av Sveriges dödsfall har skett på äldreboenden – i Stockholm är den andelen hälften. Skulle Västervik få ett coronautbrott inom äldreomsorgen planerar kommunen att göra om Annagården till ett evakueringsboende.

Känner du dig trygg i de riktlinjer kommunen har när smittan når äldreomsorgen?

– Ja. Vi följer rekommendationerna vi får från Folkhälsomyndigheten. Det är inget vi skapar själva, utan det är samma riktlinjer som går ut över hela Sverige. Jag tycker de är bra, vi följer dem och jag är trygg med dem.

I årets patientsäkerthetsrapport om kommunens äldreomsorg framkom flera brister kring vårdhygienen. När det publicerades i förra veckan tonade Jeanette Medner-Forsberg ner kritiken.

– Tack vare att vi gjorde satsningen på en vårdhygienvecka så lyckades vi höja kunskapsnivån om basala hygienrutiner. Vi var ute i alla verksamheter, sa hon då.

Känner du att ni har gjort tillräckligt där?

– Det är svårt att säga. Jag har inte möjlighet att följa upp varje enhet ute i verksamheterna. Men man kan säkert alltid göra mer. Men i samband med den här smittan så har man ytterligare förstärkt och informerat. Så jag tänker att omsorgspersonalen har goda grundkunskaper och nu har vi byggt på med ytterligare kunskaper.

Corona i siffror

Sverige:

Bekräftat smittade: 13 216

Dödsfall: 1 400

Så många får eller har fått intensivvård: 1 019​

Kalmar län:

Bekräftat smittade: 89

Dödsfall: 6

Antal inlagda på sjukhus: 26

Patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning: 7

Källa: Folkhälsomyndigheten/Region Kalmar län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!