Ansöker om akut stöd till bönder i länet

Sommaren blev tuff för många landbrukare på Öland och längs med Smålandskusten. Nu ber länsstyrelsen staten om ett akut stöd.

Även den här sommaren blev torr för många lantbrukare.

Även den här sommaren blev torr för många lantbrukare.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Västerviks kommun2019-10-02 08:00

– Efter förra sommaren var vårt värstascenario en likadan sommar igen. Det är precis vad många av våra medlemmar fått i sommar, säger Håkan Lundgren, ordförande för LRF Sydost.

Därför har länsstyrelsen i Kalmar och LRF Sydost vänt sig till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och uppmanar att omgående inrätta ett transportstöd för foder till drabbade lantbruk.

Många känner kanske inte igen sig i bilden av att det skulle ha varit ytterligare en torksommar. I stort sett är det bara i Kalmar län i riket som läget är så tufft, och även här är det stora variationer.

– Det är väldigt lokalt som man drabbats av torkan, säger Karin Bergman, landsbygdsdirektör på länsstyrelsen.

– Läget kan vara helt annorlunda bara en halvmil bort, säger Håkan Lundgren, LRF.

Framförallt är Öland utsatt, men det gäller även enstaka områden längs med Smålandskusten från Västerviks kommun i norr ner till Kalmar. Inåt landet är läget bättre.

De stora variationerna göra att till skillnad från förra året finns det foder att köpa. Problemet är att många av de drabbade lantbruken har det svårt ekonomiskt. Det är därför man vädjar om det statliga stödet.

– Transporterna är en stor del av kostnaderna, säger Karin Bergman på länsstyrelsen.

Både hon och Håkan Lundgren säger att utöver de akuta åtgärderna måste man komma igång och diskutera långsiktiga åtgärder för att jordbruket i Kalmar län ska stå emot torkan bättre. Det kan handla om allt från val av grödor till att anlägga vattenmagasin som kan fånga upp den nederbörd som trots allt kommer.

Håkan Lundgren, ordförande LRF Sydost.
Håkan Lundgren, ordförande LRF Sydost.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!