Lasse Holm är projektledare på TYA, vilket står för Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. De har låtit mäta behovet av yrkeschaufförer, och kommit fram till att det är rekordstort.
– I grunden är ju det väldigt positivt, det går bra för näringen i stort och vi är inne i en högkonjunktur. Problemet är att de som behöver anställa inte hittar utbildad personal, säger Lasse Holm.
Mer handel över internet och krav på snabbare transporter är två av anledningarna till det ökade behovet av att anställa.
Främst handlar det om närtrafik i och mellan svenska städer.
Holm säger att landets utbildningar är bra. De allra flesta får jobb redan under utbildningen. Men flera hoppar av.
– 10 till 15 procent når inte fram. Förutom att det finns få utbildade – behovet övergår tillgången enormt – så måste man också passa. Dagligen möter man mängder av kunder så den sociala kompetensen är viktig.
– Men man måste också kunna hantera alla digitala system som krävs i jobbet i dag.
Behovet finns även i Västerviks kommun. VT ringde ett par åkerier som båda vittnar om att det är svårt att anställa. Oskar Olsson på Stadsbudskontoret säger att ett av problemen är arbetsmoral.
– Vi anställde ett par nyutbildade 90-talistkillar i Kalmar i somras. De slutade efter någon dag när de fick se sitt schema. Vi jobbar mycket och när alla andra är lediga, det hör till branschen.
– Just nu går det precis jämt upp för oss. En sjukskrivning bara en dag gör arbetet jättesvårt. Vi skulle behöva fler men det finns för få.
Han menar att ett av problemen är alla böter man riskerar få.
– Reglerna är också väldigt hårda. Om du glömmer att stämpla in dig i ett system får du 1 000 kronor i böter. Om du är på väg hem från Almvik och det är dags för rast, även att du slutar om 20 minuter, så måste du stanna i 45 minuter. Gör du inte det riskerar du 4 000 kronor i böter.
Åke Eriksson på Erikssons åkeri är 83 år och kör fortfarande tankbil. Anledningen till det är att företaget inte hittar personal med rätt utbildning. Att utbilda sig så att man får köra farligt gods kostar upp mot 20 000 kronor.
– Vi har 15 fordon. Många av våra transporter är bränsle. För att köra det behövs särskilda kurser. Vi erbjuder killarna att gå kurserna och betalar för det, men det är ingen som vill. Vi skulle kunna anställa tre personer imorgon, om de har rätt utbildning.
Företaget har elva anställda, snart blir de nio när ett par slutar. Åke Erikssons bror Sune Eriksson är 73 år. Han kör han med.
– Själva kan vi inte göra så mycket åt det här. Vi har varit på Transportstyrelsen och föreningarna, det är knepigt men någon slags förändring borde man få till.