Allt fler viltolyckor i kommunen

Nära 800 viltolyckor i Västerviks kommun under 2017 visar att problemen med vilt på vägarna är stort. Västerviks kommun står för en stor del av de dystra siffrorna i statistiken.

Stort problem. Eftersöksjägarna har mycket att göra, både för att olyckorna ökar men också för att fler anmäler.

Stort problem. Eftersöksjägarna har mycket att göra, både för att olyckorna ökar men också för att fler anmäler.

Foto: Maja Suslin/TT

Västerviks kommun2018-01-04 13:14

Sett över tid är ökningen av anmälda olyckor markant även om något färre viltolyckor inträffade 2017 än 2016.

Under 2017 inträffade 4 441 viltolyckor i Kalmar län, cirka 800 av dem skedde i Västerviks kommun. Det visar statistik från Nationella Viltolycksrådet. Siffrorna kommer inte som en överraskning för Mats Berg, som är länsansvarig polis inom Nationella Viltolycksrådet i Kalmar län och Kronoberg.

– Det sker definitivt mer olyckor nu, det ökar hela tiden, säger han.

Han konstaterar också att Västerviks kommun är särskilt utsatt.

– En anledning till det är att ni har alla de vanligaste viltslagen i kommunen. Exempelvis ser vi en markant ökning när det gäller olyckor med dovhjort och kronhjort. Dovhjortsolyckorna ökade med runt 30 till 40 procent bara på ett par år, säger Mats Berg.

Det kan finnas fler orsaker. Mats Berg säger att faktorer som trafikintensitet, väder och jakt har med saken att göra.

– Det finns väldigt mycket rådjur, vilka man inte jagar i samma utsträckning som förut. Jägarna mäktar inte med, det är fullt förståeligt. I dag koncentrerar man jakten mer mot vildsvin, eftersom bönderna ser att de gör stora skador på mark och grödor.

Vad kan man göra för att minska olyckorna? Mats Berg efterlyser bland annat mer viltstängsel, särskilt på E22 mellan Oskarshamn och Västervik, på väg 40 mellan Västervik och Vimmerby, och på väg 35 mellan Västervik och Åtvidaberg.

– Det är väldigt olycksdrabbade sträckor och där skulle det göra skillnad. Viltolyckor är en samhällsekonomisk fråga, det kostar mycket pengar.

Tror du att man anmäler olyckor i större utsträckning i dag?

– Ja. Fler anmäler olyckor nu, trots att det kanske inte blir skador på bilen. Jag tror att man tänker på djurens lidande och det är vi så klart tacksamma för.

Eftersöksjägaren Karl-Johan Rydberg är en av de eftersöksjägare som finns i kommunen. Han håller till i norra kommundelen och åker i dag på fler uppdrag än för bara ett par år sedan.

– Jag åkte på cirka 100 uppdrag under förra året och cirka 150 mil blev det. Främst är det eftersök av dovhjort och rådjur, säger han.

Han har märkt av ökningen och tror att den dels beror på mer vilt men också på att fler olyckor anmäls nu.

– Man rapporterar bara man misstänker att man varit mot ett djur med bilen, vilket är bra. Jag gör det här för djurens skull, det är barmhärtighet mot dem. Inget djur ska lida i onödan och det är nog det som driver de flesta av oss som sysslar med det här.

Viltolyckor

Man är skyldig att rapportera om man kör på björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

Först placerar man ut en varningstriangel så andra trafikanter blir uppmärksammade. Sen ska man tydligt markera olycksplatsen och ringa 112 för att beskriva vad som hänt. Om viltet försvunnit in i skogen ska man hänga upp en markeringsremsa på den sida av vägen viltet försvann. Att inte anmäla olyckan är ett brott.

Antalet anmälda dovhjortsolyckor och vildsvinsolyckor har ökat sedan 2011 i Kalmar län. Då låg antal påkörda dovhjortar på 54 stycken, idag är siffran 253. Även vildsvinen tenderar att bli påkörda oftare. 2010 anmäldes 267 olyckor, förra året låg siffran på 610.

Källa: Nationella viltolycksrådet, www. viltolycka.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!