En undersökning gjord av Sveriges Radio visar att allt fler personer i åldrarna 0–40 sökt vård för sömnproblem under de senaste fem åren. Undersökningen riktades mot den landstingsbedrivna primärvården och 16 län svarade att diagnoserna blivit fler.
Till Sveriges Radio säger Jonathan Cedernaes, läkare och sömnforskare i Uppsala, att ökningen kan bero på att läkare oftare ställer den här typen av diagnoser – men också att allt fler faktiskt har problem och söker hjälp för sömnen.
Örjan Johansson är verksamhetschef på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral i Västervik:
– Jag kan inte säga att vi märkt av någon ökning på vår enhet. Däremot har vi märkt att fler unga sökt vård för psykiska problem de senaste åren, helt klart. Inom primärvårdsförvaltningen har vi Enheten för psykisk hälsa som tar hjälp av om patienten är över 18 år, säger han.
– Det är ganska utbrett med datorspelande vilket kan påverka en del och ge sömnstörning om man sitter uppe på nätterna.
Om man söker vård för sömnproblem hos er, vilken hjälp kan man få?
– Vi försöker att ge mer praktisk hjälp och olika råd. Att ge sömnmedicin är något vi försöker undvika, det är mer om det handlar om någon tillfällig, kraftigare krisreaktion som man i undantagsfall kan ge kort hjälp under några dagar. Sedan har våra psykologer och kuratorer föreläsningar där vi haft sömnstörning som tema dit man kan hänvisa patienter.