Flera vackra rävar har på senare tid setts i villaträdgårdar inne i centrala Västervik. De har till och med suttit på verandor och tittat in i husen.
– Att svårt skabbsjuka rävar kan bli helt orädda för människor i sin desperata jakt på föda är en sak, men nu handlar det om till synes friska rävar. Välmående djur med gott hull och en fin päls.
– Jag vet faktiskt inte varför dessa individer börjar tappa sin naturliga rädsla för människor, säger Kenth Fjällroth som har hand om skyddsjakt på Västerviks kommun.
Tecken på rävskabb är om djuren är magra, har tunna, pälslösa svansar och verkar apatiska. Sjukdomen har funnits i Västervik i decennier. Det nya är att även allt fler rävar som tycks vara helt friska ut är oskygga.
– Det är i grunden alltid föda som gör att rävar, och även andra vilda djur, söker sig in i samhällena. Där finns fruktträd och komposter med mycket godis i.
– Rävarna tillvänjs successivt vid människor. Problemen kommer inte att minska i framtiden, tror Fjällroth.
Tom Arnbom är naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF. Han tror att folk matar rävarna, och varnar starkt för detta:
– Rävarna kan snabbt bli orädda och lite som hundar om de matas och vänjer sig vid människor. Ofta börjar folk mata rävungar. Sedan stannar rävarna.
– Det kan vara kul ett tag, men det blir ofta problem. Man kan aldrig lita på en vild räv. Rävarna kan bli i framtiden bli aggressiva och till och med bitas om/när de inte längre får mat.