Det är en trend som pågått i några år. 2015 fick 86,2 procent av sjätteklassarna i kommunenens skolor godkända betyg i alla ämnen. 2019 var siffran nere i 70,9. Jämfört med förra året är det en minskning med 1,1 procent.
Förvaltningschefen Magnus Bengtsson vill inte peka ut någon orsak till raset än.
– Vi är mitt uppe i ett analysarbete. Vi behöver titta på bland annat socioekonomiska faktorer, genus och om det finns skillnader mellan olika skolämnen.
I november ska det arbetet redovisas för barn- och utbildningsnämnden.
Ewa Myhrén, grundskolechef, säger att siffran inte kommer som någon överraskning.
– Vi följer ju eleverna kontinuerligt, och även om 70 procent är en låg siffra så är måluppfyllelsen bättre för den här gruppen än när de gick i femman. Inför att de började sjuan så vidtog vi åtgärder för att förbättra måluppfyllelsen ytterligare.
Inte heller hon har någon tydlig förklaring till varför måluppfyllelsen för sjätteklassarna har sjunkit, men pekar på två saker: Västervik är en del av en nationell trend. Även i riket har betygen sjunkit för sjätteklassarna. En annan förklaring är att det i våras gavs betyg i moderna språk – franska, spanska och tyska – för första gången i årskurs sex.
I likhet med riket har pojkarna det svårare för sig i skolan. 64,3 procent får godkänt i alla ämnen, mot 77,9 procent av flickorna.
Högst snittbetyg når sjätteklassarna i Västervik i hem- och konsumentkunskap: 15,8. Tuffaste ämnet är matematik med ett snittbetyg på 11,5.