Allt färre inbrott i bostäder i Västervik

Alla helgons dag är den dag då flest inbrott i lägenheter och villor anmäls. I Västervik begås dock generellt allt färre inbrott.

Allhelgonahelgen är den tid på året då flest inbrott anmäls i Sverige. Västervik har dock hittills varit förskonat. Kommande dagar är det viktigt att se till att inte lämna huset obevakat och mörkt.

Allhelgonahelgen är den tid på året då flest inbrott anmäls i Sverige. Västervik har dock hittills varit förskonat. Kommande dagar är det viktigt att se till att inte lämna huset obevakat och mörkt.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Västerviks kommun2019-10-30 06:00

Det finns anledning att tänka till innan man ska resa bort de närmaste dagarna. Just Alla helgons dag är på grund av höstmörker och tomma/mörka hus den dag då flest inbrott anmäls. I just Västervik minskar dock antalet inbrott.

I oktober förra året anmäldes i landet i snitt 103 inbrott per dag, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Just Västervik tycks dock vara förskonat från någon större mängd inbrott.

– Det begås faktiskt ganska få inbrott i bostäder här i Västervik. Det är en kurva som glädjande nog pekar nedåt de senaste åren. Trenden är tydlig, inbrotten har minskat klart, säger kommunpolis Viktor Haglind.

– Hittills 2019 har vi tolv anmälda, fullbordade inbrott i permanentbostäder.

Föra året var motsvarande siffra i Västervik elva, 2017 var siffran 21, 2016 begicks 16 inbrott och 2015 hade inte mindre än 29 inbrott anmälts fram till slutet av oktober.

Viktor Haglind är helt säker på att "Grannsamverkan" betytt mycket för att hålla undan inbrottstjuvarna i Västervik. Man kollar varandras bostäder.

– Få alltid ditt hem att se bebott ut. Ha heller inte onödigt mycket kontanter liggande hemma och förvara gärna guld och smycken du inte använder i bankfack, tipsar han.

Det flesta anmälda inbrott i Västervik rör numera vinds- och källarförråd, garage plus en del sommarstugor.

– Tala alltid om för dina grannar att du ska åka bort så de kan hålla ett öga på ditt hus. Att koppla in en timer på några lampor i hemmet, vilka tänds när det börjar bli mörkt är riktigt bra, tipsar Lina Nilsson på Stöldskyddsföreningen (SFF).

– Liksom att ha rörelsestyrda utomhuslampor på tomten så att tjuven inte får möjlighet att jobba ostört i mörkret.

En undersökning visar att varannan person gömmer sina värdesaker någonstans i hemmet när de reser bort, och hoppas att föremålen inte ska hittas av tjuven vid ett eventuellt inbrott.

De flesta tjuvar vet dock ganska väl var folk brukar gömma värdesaker, så tyvärr finns inga säkra ställen som tjuven inte hittar.

Lämna gärna leksaker och dylikt på tomten och se till att inte dra för gardiner och persienner.

Även om det brukar vara tydlig en inbrottstopp under höstlovsveckan visar den nationella inbrottsstatistiken från Brå att det totala antalet anmälda inbrott minskar. 2018 anmäldes 17 031 inbrott i Sverige. Det var en minskning med 24 procent jämfört med 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!