Boende i Kalmar län tog ut 915 miljoner kronor i Bankomats automater första halvåret 2019. I snitt tog varje länsbo ut 622 kronor i månaden, vilket är en minskning med 13 procent jämfört med samma tid 2018. I Västervik var minskningen 10,2 procent.
Det finns många fördelar med övergången från kontanter till digitala betaltjänster, men utvecklingen är inte problemfri.
– Vi har stora utmaningar i glesbygden och hos cirka en miljon människor i digitalt utanförskap, säger Jenny Danielsson, kommunikationsansvarig på företaget Bankomat AB, som ägs gemensamt av Sveriges alla storbanker.
Utvecklingen i Kalmar län följer riket i stort, där uttagen av kontanter minskade från 45 miljarder kronor första halvåret 2018 till 41 miljarder kronor första halvåret 2019.
Att betala alternativt "blippa" med sitt bankkort blir allt vanligare, liksom att swisha.
– Användningen av kontanter fortsätter att minska, vilket innebär att det blir allt dyrare att upprätthålla kontantinfrastrukturen. Utan lönsamhet är det i längden ej rimligt att marknadsaktörer ska tvingas ta hela detta ansvar, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat AB.
Bankomat AB anser att kontantinfrastrukturen är samhällsviktig och därför bör finansieras av staten.
Just nu bereds ett lagförslag på regeringskansliet, där sex banker ska bli skyldiga att se till att landets invånare inte har för långt från sin bostad till närmaste plats för kontantuttag.