542 unga: Så här ser vårt liv ut

Undersökning presenterades med både positiva och negativa tongångar om nutid och framtid.

Daniel Sturesson från Enkätfabriken har sammanställt resultatet av Lupp-undersökningen.

Daniel Sturesson från Enkätfabriken har sammanställt resultatet av Lupp-undersökningen.

Foto: Andreas Johansson

Västerviks kommun2019-09-16 18:12

Under måndagen presenterades resultatet av 2018 års stora Lupp-undersökning. Lupp står för "lokal uppföljning av ungdomspolitiken" och är en undersökning som genomförs i årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet var tredje år, med start från 2012.

Eleverna i Västerviks kommun, förra året inkom 542 färdiga svar, får svara på frågor som bland annat rör deras fritid, skola, trygghet och framtid. Jämförelser går att göra över tid.

Några resultat sticker ut. 90 procent av det tillfrågade säger att de alltid eller oftast är trygga hemma, i sitt bostadsområde eller på väg till eller från skolan. Utsatthet för sexuellt våld eller utnyttjande är vanligare bland tjejer än killar och har ökat sedan förra undersökningen 2015. Om man känner sig otrygg på skolan uppger tjejer att det är i korridoren man är mest orolig.

40 procent av tjejerna uppger att de under det senaste halvåret enstaka gånger eller under en längre period blivit mobbad, trakasserad eller utfryst. Motsvarande siffra för killarna är 20 procent.

Tjejer skattar sin hälsa lägre jämfört med föregående undersökningar. Samtidigt finns inget som tyder på att besvären, psykiska eller somatiska, ökar.

Allt är inte dystert. Man är väldigt nöjd med tillgången till datorer i skolan, färre killar och tjejer dricker alkohol eller nyttjar tobak. Sett över en längre tid är minskningen dramatisk när det kommer till just alkohol. En överväldigande majoritet ser också positivt på sin framtid.

VT kommer i flera artiklar att följa upp resultaten av undersökningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!