2017 var året då exakt lika stort antal larm kom in till räddningstjänsten som året innan, 808 anmälningar. Man har sett en ökning mellan 2014 och 2016 med ungefär 100 fler anmälningar per år, men fjolåret var året då statistiken på ett udda sätt upprepades. – Man kan inte säga att statistik inte är mystisk, slår Peter Helge fast, operativ chef på räddningstjänsten.
Det rör sig ofta om ganska små händelser som för det mesta bara kräver att räddningstjänsten tittar till och kontrollerar.
– Man är duktigare på att larma idag, och framförallt duktigare på att förebygga olyckor, säger Peter Helge.
Räddningstjänsten i Västervik kommun fick under fjolåret in 51 larm om byggnadsbränder, samma antal som året innan. Det är vanligast att det börjar som olyckor i köket, men föreningslokalen för boulespelare/fiskeriklubben i Ankarsrum varslade om en annan förklaring.
– Vi misstänkte att det kan ha varit en anlagd brand, säger Peter Helge.
Det var heller inte händelselöst på vägarna under förra året. 114 trafikolyckor rapporterades. 2017 kom även att präglas av en växande hänsynslöshet från bilister kring olycksplatser. Vid trafikolycka rycker räddningstjänsten ut för att hjälpa till. Men arbetet har försvårats markant i och med bilister som struntar i vägavspärrningar och vill fram ändå. Många har bråttom och avspärrningar irriterar framfarten.
– Man tränger sig förbi våra barriärer och utsätter därför räddningspersonal för en risk att bli påkörda, säger Peter.
Numera spärrar räddningstjänsten inledningsvis av vägarna helt för att få totalstopp och kunna göra det dom ska, rädda liv. Man blockerar filerna med fordon för att försvåra framkomligheten.
– Det är klart att det skapar frustration hos bilister men vi jobbar så fort vi kan, säger Peter Helge.
Olycksplatser ger en viss känsla av sensation. Ibland är ett körfält öppet och då saktar folk ner för de vill ta bild på olyckan. Om bilisten bakom inte är uppmärksam då kan det bli en följdolycka. Det har även hänt att räddningspersonal blivit påkörda i samband med en hjälpinsats.
– Det handlar om att visa hänsyn för avspärrningar och för medmänniskor som råkat illa ut, säger Peter Helge.
På räddningstjänsten tror man att 2018 kommer ligga i förra årets kölvatten.
– Jag tror på 800 till 900 larm, avslutar Peter Helge.