1 200 byggplatser kollas efter dödsolyckor

Dödsolyckorna i byggbranschen ökar. De flesta är fallolyckor. I Västervik har en kontroll av byggställningar gjorts under veckan.

Här, vid Didrikslund i Västervik, bygger Bostadsbolaget ett hus som fortfarande har ett flertal, godkända, byggställningar på hög höjd runt om.

Här, vid Didrikslund i Västervik, bygger Bostadsbolaget ett hus som fortfarande har ett flertal, godkända, byggställningar på hög höjd runt om.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Västerviks kommun2019-10-27 08:00

Dödsolyckorna i byggbranschen ökar.  Hittills i år har elva byggnadsarbetare mist livet i arbetsolyckor i Sverige. Åtta av dem dog i fallolyckor.

Det är en ökning från i fjol – och orsak till att fackförbundet Byggnads under sin arbetsmiljövecka, som avslutades på fredagen, valt att kontrollera säkerheten på 1 200 byggplatser i landet. Även i Västervik.

– Det handlar om att hitta fel och eventuellt stoppa arbeten. Ingen ska behöva dö eller bli allvarligt skadad på jobbet, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Hans Gustavsson är vice ordförande för Byggnads, Västervikskretsen:

– Dåliga ställningar är ett ständigt problem. Det är utmärkt att de kollas upp extra noga nu. Våra medlemmar ska kunna känna sig trygga på jobbet, säger han.

Bostadsbolagets bygge vid Didrikslund i Västervik besöktes på torsdagen. Där hade dock byggföretagets egna skyddsombud redan både kontrollerat och godkänt byggställningarna.

Utöver dödsolyckorna skadar sig tusentals byggnadsarbetare på sina arbetsplatser. En viktig orsak är felaktiga och osäkra byggställningar.

Branschen har stora problem. Utbildningarna är korta och otillräckliga. Det finns också falska utbildningsintyg, och det finns företag som använder obehörig arbetskraft för att bygga ställningar.

Jonas Carlsson på HJ:s Byggnadsställningar i Västervik betonar vikten av kunskap och erfarenhet:

– En ställning måste vara rätt byggd och rätt förankrad så den klarar en storm, även om den är inplastad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!