Vuxensimskolan ger frihet till fler

Den andra terminen av vuxensimskolan i simhallen är igång. Anders och Eric tror att de allra flesta kan lära sig simma.

Eric Sjöblad och Anders Jälmsjö är instruktörer. Nyckeln till framgång säger de är att få simmarna att känna sig trygga. Tekniken kommer senaren.

Eric Sjöblad och Anders Jälmsjö är instruktörer. Nyckeln till framgång säger de är att få simmarna att känna sig trygga. Tekniken kommer senaren.

Foto: Andreas Johansson

Västerviks kommun2019-09-18 20:00

Det finns flera anledningar till att man aldrig lärt sig simma. Ett vattenrelaterat trauma i barndomen ligger ofta till grund för att man aldrig vågat prova. Eller så kommer man från ett land där det är långt mellan badplatserna. Det berättar Eric Sjöblad som är simlärare. Tillsammans med Anders Jälmsjö, som är föredetta dykinstruktör, leder han simskolan för vuxna.

– Vi är inne på andra terminen så det är relativt nytt. Men det har fallit väl ut, till våren startar vi en ny termin, säger Eric Sjöblad.

Just nu är det fem deltagare med i fortsättningsgruppen, alla har gått vidare från nybörjargruppen. Och under måndagen drog terminen igång för nybörjarna.

– Det är väldig blandning. Gemensamt är att de aldrig kunnat simma och det är det vi kan hjälpa dem med. Vi arbetar stöttande och tar allt i små steg. Vi visar att det är tryggt här, och tar det i deras egen takt.

Anders Jälmsjö hjälper en dam med bentagen. Det är första gången för henne och hon börjar hon slappna av i vattnet. Bara att gå i vattnet var en mental utmaning, berättar hon.

– Hittills har alla lyckats. Jag brukar säga att det handlar om att verbalisera problemet: "Nu känner du dig spänd och rädd för att du...". Och så brukar de hålla med och vi kan fortsätta från det, säger Anders Jälmsjö.

– Man skäms lite kanske. Men vi säger "Släpp tabut och erkänn för dig själv att du inte kan simma än och är rädd." De flesta klarar det, de har bara aldrig försökt innan.

Damen i poolen kämpar på, Anders peppar och uppmuntrar. Det börjar gå framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!