Vimmerby får bottenplacering i skolundersökning

Lärarnas riksförbund har undersökt lärarlöner, behörighet, undervisningsresurser och elevresultat i Sveriges kommuner. Vimmerby kommun hamnar på plats 273 av 290.

7 maj 2019 06:00

Lärarnas riksförbund har genomfört en undersökning av grundskolan där de tittat på lärarlöner, lärarnas behörighet, vilka resurser som används till undervisningen samt elevernas resultat.

Den kommun som hamnar på första plats i den totala rankingen när alla resultat vägs samman är Bengtsfors. Västervik hamnar på plats 148 och Vimmerby, 273. Sveriges samtliga 290 kommuner ingår i undersökningen.

– Siffrorna är intressanta. Vi tar ständigt fram statistik, som påvisar det som vi har ropat i många år, nämligen att skolan måste styras ekonomiskt av staten. Det går inte att låta kommunerna äga ekonomin, då blir det en ojämlik skola, eftersom kommuner har olika ekonomiska förutsättningar, säger Ann-Katrin Wijk, distriktsordförande för Lärarnas riksförbund i Kalmar län.

Peter Karlsson (C) som är ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Vimmerby kommun reagerar så här på resultatet.

– Det är förstås aldrig bra att ligga så lågt på den typen av ranking, men jag kan inte peka på något specifikt där vi brister så pass att resultatet blir som det blir. Jag ska ta del av undersökningen så får vi se vad vi kan ta med oss därifrån, säger Peter Karlsson.

Bäst i Kalmar län är Kalmar kommun som hamnar på plats 26.

– Jag vet att Kalmar kommun har satsat mycket på skolan och det är klart att det ger resultat, säger Ann-Katrin Wijk.

Hon menar att det är orättvist att barnens skolgång påverkas av vilken kommun de bor i.

– Det är en orättvisa för alla Sveriges elever men också för alla Sveriges lärare, säger Ann-Katrin Wijk.

För att kunna skapa likvärdiga förutsättningar för elever och lärare krävs ett förstatligande av skolan, och enligt Ann-Katrin Wijk är det något Lärarnas riksförbund har förordat i många år.

– Vi behöver en statlig styrning som nålar fast det som är viktigt i skolan. Det är behörigheten hos lärarna, vi vet att det är den viktigaste och främsta faktorn för att det ska bli goda elevresultat.

Lärarnas riksförbund har gjort fyra delundersökningar. Länets lärarlöner är lägst i Västervik, Borgholm och Mörbylånga. Vimmerby får plats 217, vilket är bättre än Västervik som hamnar på plats 238. Torsås har länets högsta lärarlöner hamnar på plats 19 i riket.

– Torsås hade väldigt låga löner för bara två, tre år sedan. Nu har de väldigt mycket behöriga lärare och en nybyggd skola, säger Ann-Katrin Wijk.

När andelen behöriga lärare undersöks får Torsås länets bästa resultat och hamnar på tredje plats i riket. Västervik hamnar på plats 154 och Vimmerby 203.

I Emmaboda är undervisningskostnaden per elev högst i länet och hamnar på plats 13 nationellt. Vimmerby får plats 222 och Västervik, 30. Totalvinnaren Bengtsfors placerar sig på plats 22.

Även elevernas skolresultat ingår i undersökningen. Där toppar Borgholm listan för länet med placering 23. Borgholmseleverna är överlägsna jämfört med elever i andra länskommuner, på andra plats i länet hamnar Mörbylånga med placeringen 95. Västervik hamnar på plats 159 och Vimmerby 211.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hertz

Ämnen du kan följa