Vill ha svar om inställda operationer

Förra året ställdes drygt 500 operationer in med kort varsel i länet. – Jag vill veta vad detta beror på, säger landstingsrådet Malin Sjölander (M).

23 februari 2017 22:00

I ett pressmeddelande beskriver den moderata landstingspolitikern Malin Sjölander att problemet med inställda operationer, samma dag som de skulle ägt rum, är stort i Sverige. Inställda operationer kostar mycket pengar varje år, skriver hon.

Frågan är hur det ser ut är i Kalmar län, finns problemet här?

– Jag vill veta vad de inställda operationerna beror på? Och hur ser det ut här, säger hon.

VT begärde ut statistiken. 2016 genomfördes 16 636 operationer i länet. 505 operationer fick ställas in med kort varsel, alltså cirka 3 procent. 182 av operationerna ställdes in på grund av att akuta operationer gick före, 271 var patientrelaterade (avbokning eller sjukdom) och 53 var personalrelaterade (exempelvis sjukdom)

– Det är ungefär i linje med vad jag förväntat mig. Varje enskilt fall är ett bekymmer, säger Malin Sjölandet. Vi måste kika på andra landsting och se hur de som gör det bäst, hanterar den här frågan.

Frågan är ställd till Lena Segerberg (S).

– En viktigt fråga är vad de inställda operationerna beror på. Beror det på att man inte dyker upp, och i så fall varför? Struntar man i det, eller har man blivit sjuk och kan inte komma?, säger hon.

– När det gäller de som ställs in på grund av att akuta operationer går före är det svårt. Det är inte försvarbart att ha "backup"-personal, inte som bemanningsproblematiken ser ut. När det kommer till de som ställs in på grund av sjukdom är det omöjligt att gardera sig mot. Men det är viktigt att man vid en inställd operation som patient får reda på varför.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa