Nyligen sändes SVT:s Dokument inifrån "Den stora sjukhusstriden", som skildrade hur centraliseringen av vården, nivåstrukturering, påverkar sjukhusens verksamhet, däribland Västerviks sjukhus.

Men det hela började redan när landstingsstyrelsens arbetsutskott, bestående av åtta politiker, tog ett beslut som bland annat innebar att operationer av njur- och ändtarmscancer flyttades till Kalmar.

– Jag valde att lägga ner min röst. Vi hade inte tillräckligt bra faktaunderlag för att delta i beslutet. Jag yrkade för att frågan i alla fall skulle tas upp i landstingsstyrelsen, men helst landstingsfullmäktige, säger Pierre Edström, oppositionslandstingsråd (L).

Artikelbild

| Kirurgen Mehmet Gözen deltog i Liberalernas offenliga möte i Västervik på måndagen. Liberalerna Göran Nilsson och Åke Aldman.

– Det var bara de åtta politiker som sitter i arbetsutskottet som hade insyn i beslutet, tillägger han.

Liberalerna har hållit liv i frågan sedan dess.

– Vi har informerat och fört en debatt om det här över tid. Det här handlar inte om populism utan det visar att vi hade rätt, säger Göran Nilsson, landstingsstyrelseledamot (L).

Det offentliga mötet samlade en stor publik. Även kirurgen Mehmet Gözen, som figurerade i SVT-programmet, var på plats. Han berättade om sina erfarenheter från Kiruna, där sjukhuset förlorade cancerkirurgin.

Sverker Thorén (L) uppmanar alla medborgare att lyfta frågan.

– Frågan ligger i medborgarnas händer nu. Vi i Liberalerna har skrivit till vår partiledning och det ska bli intressant att få höra vad vi får för svar, säger han.