Västervikspolitiker föremål för SVT-granskning

Jörgen Andersson engagerade sig i bolag som hade samröre med ekobrottsdömda personer under tiden som han satt i finansutskottet, det skriver SVT.

21 november 2018 11:02

Jörgen Andersson satt i riksdagen mellan 2010 och 2018 och har haft uppdrag i finansutskottet. Under tiden har han engagerat sig i olika bolag och enligt en granskning som SVT har gjort finns det personer som dömts för ekobrott i kretsen av flera av de bolagen. De dömda personerna ska enligt SVT ha haft näringsförbud, skulder och konkurser i bagaget. Artikeln tar också upp det faktum att Andersson inte anmälde bolagsengagemangen som bisysslor till riksdagsförvaltningens register, trots att lagen säger att man som riksdagsledamot måste göra det.

Vi har pratat med Jörgen Andersson som säger att han inte uppskattar det som skrivits.

– Det finns inget oseriöst i de här bolagen men om media målar upp en bild av det här som en bluff, då tycker jag att det är oseriöst. Det är förskräckligt att media ägnar sig åt sådana saker.

Jörgen Andersson säger att det tillkommit nya bolagsengagemang för honom under den senaste tiden, men säger också att det inte funnits några ekonomiska vinster. Anledningen har istället varit att säkra sin framtida sysselsättning, menar han.

– Det har inte gett några intäkter än, det har inte inneburit en enda krona i ersättning. Syftet har varit att förbereda mig för en exit då mitt parti bestämde sig för att man inte ville ha kvar mig. Jag vill inte bli en politisk pensionär, säger Jörgen Andersson.

Han säger att när riksdagen hjälper tidigare riksdagsman att ställa om till civil karriär så är utbildningar i styrelsearbete populära. De uppmuntras att ta styrelseuppdrag, menar han, och han ser därför inga konstigheter med sina bolagsengagemang. Att det ska finnas personer med ekobrottshistorik knutna till bolagen ser han inte heller som ett problem.

– Vad i består anklagelserna? Ska vi ha ett sånt samhälle att om man någon gång gjort fel så ska man dömas för tid och evighet? Det är inte min syn.

Tycker du inte att det kan finnas ett problem i att en förtroendevald engagerar sig i bolag med kopplingar till ekobrott?

– Nej, du har fel. Det är ett förtroendeuppdrag att sitta i en bolagsstyrelse också. Om jag inte känner att jag kan stå bakom bolaget så lämnar jag. Jag har suttit i ett parti där företrädare är under utredning för brott, ska jag gå ur partiet då?

Du ser inte att förtroendet för dig kan ha skadats?

– Nej, tvärtom. Jag har gjort misstag, jag anmälde inte mina bisysslor, även om det inte var någon allvarlig förseelse. Men jag tar inget ansvar för andras felaktigheter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!