Västervik passar bra för solkraft

Kommunens energirådgivare Mikael Nyman får många frågor som rör solenergi och en undersökning som Vattenfall har gjort visar att Västervik har bra förutsättningar för just det.

29 juni 2019 07:00

Intresset för solenergi bara växer och Mikael Nyman berättar att just solenergi är det han får flest frågor om, förutom elbilar.

– Vi har ganska mycket solinstrålning i vår region, mycket klart och soligt väder, så det stämmer att solenergi är effektivt här. Det finns förstås andra regioner där det är ännu bättre, men Västervik är bra, säger han.

Med solpaneler på hustaket kan man producera sin egen el, något som är bra både för ekonomin och för miljön, eftersom solen är en förnybar energikälla.

– Att skaffa solpaneler är en långsiktig investering, och det tar ungefär 10-12 år innan den har betalat tillbaka sig. Efter det räknar du hem gratis el. Men klimatnyttan gör du från dag ett, säger han.

Att producera el lokalt har också positiva effekter, eftersom det blir mindre spill på vägen. Den överskottsel som solpanelerna genererar går in i elnätet.

Det som ger bäst ekonomi är dock att själv använda den el man producerar, något som kan vara lite svårt eftersom solcellerna producerar mest el under dagen och användningen är störst morgon och kväll.

– En stor nytta med att fler skaffar solceller är att man börjar titta på sin egen elkonsumtion och inspireras till att spara. Man tittar på all förbrukning och även på isolering och värmesystem.

För den som är intresserad av att skaffa solpaneler rekommenderar Mikael en titt på Energimyndighetens sida Solelportalen.

– Och så fort man kommer på tanken kan man skicka en ansökan till Länsstyrelsen om bidrag. Det kan ta tid och bidragen räcker inte till alla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Persdotter

Ämnen du kan följa