Världens bröd är från Ankarsrum

Hur skulle den mest universella matvaran se ut? Om man frågar tillverkaren av Ankarsrum assisten original så är det ett platt bröd, med världens ingredienser i.

16 maj 2017 17:32

Företaget har lagt ner mycket arbete för att få fram en matvara man själv kan tillverka hemma på köksbänken, världen över. Det säger Marcus Grimerö som är marketing manager på Ankarsrum Kitchen AB. Under tisdagen presenterade han frukten av arbetet.

– Från 197 av våra marknader har vi samlat mängder av recept på bröd, för att komma fram till ett universellt recept, med inspiration från hela världen.

– De har vi sedan bearbetat med hjälp av datorer och algoritmer, för att få fram ett slags bruttorecept. Vi har också tagit hjälp av den kända bagaren Sébastien Boudet för att göra små justeringar, för att kunna göra ett bröd som går att baka.

Ett problem var jäsningen. Över hela världen använder man olika metoder för att jäsa bröd. I slutreceptet finns lite jäst, resultatet är ett så kallat flatbread.

– Vi tänker ju mycket "limpa" här i Sverige men det här ska vara allas bröd, ett bröd man kan dela världen över.

Varför har ni gjort det här?

Marcus Grimerö säger att grundidén är att få människor att börja baka och laga mat själva.

– Det här handlar om kärleken till att laga mat och till att träffas och dela en måltid tillsammans. Jag tycker att vi har fått fram ett spännande och gott bröd runt vilket man kan bygga en gemenskap.

Förhoppningen nu är att så många som möjligt ska vilja prova på att baka brödet själva.

– I förlängningen vill vi att receptet ska bli en grund att utgå från, när man själv börjar baka allt mer.

Världens bröd

Ingredienser (för bröd på cirka 800g):

250 g (4 1/5 dl) siktat vårvetemjöl (vetemjöl special)

150 g (2 ½ dl) dinkelmjöl

50 g (1 dl) majsmjöl

100 g (1 1/4 dl) krossade rågkärnor (plus 1 dl kokande vatten)

30 g (½ dl) hela linfrön

30 g (2 msk) rörsocker

20 g (2 msk) rumstempererat smör

½ dl olivolja

15 g (3 tsk) havssalt

2 g (1 ärtas storlek) ekologisk jäst

4 dl vatten (35 grader)

Gör så här:

1. Skålla rågkärnorna genom att hälla 1 dl kokande vatten på dem. Låt dem svalna till 37 grader (fingervarmt).

2. Häll i vattnet, jästen, saltet, sockret, linfrön, majsmjölet, dinkelmjölet och de

skållade rågkärnorna i din köksassistents kittel eller i en stor skål. Blanda

smeten tills den är slät.

3. Tillsätt vårvetemjölet till smeten och blanda den i din köksassistent tills den är

jämn (mellanhastighet ca 2-3 minuter). Alternativt blanda smeten i en skål.

Täck köksassistentens kittel med jäslocket eller skålen med en fuktig köksduk

och låt vila i 45 minuter.

4. Efter att degen fått vila: Tillsätt det rumstempererade smöret och kör det i

din köksassistent tills smöret är blandat med degen (mellanhastighet i ca 2-3

minuter). Alternativt knåda in smöret med händerna genom att nypa in smöret i degen tills allt smör är tillsatt. Skrapa kanterna på din skål och häll på olivolja så den landar mellan skålen och degen.

5. Sätt på jäslocket på köksassistentens kittel alternativt en fuktig köksduk på skålen och låt degen vila i ca 2 timmar. Dra gärna lite i degen med jämna mellanrum för att ge den en fin spänst och ett härligt inkråm. Bästa tekniken är om man drar degen från kanten mot mitten samtidigt som man snurrar på skålen mellan varje drag.

6. Mjöla arbetsbänken lite och placera degen där. Dra kanterna mot mitten en sista gång och forma sedan brödet till en rund form med en höjd på ca 2 – 3 cm. Lägg degen på en mjölad köksduk och vik duken över degen så att den inte torkar.

7. Ta fram plastfolie och plasta in brödet. Därefter ska det stå i kylen eller liknande kallrum i 12 timmar.

8. Sätt ugnen på 250 grader, med över- och undervärme, och placera en plåt i mitten på den. När ugnen är varm; placera degen på ett bakplåtspapper, ge degen en tunn mjölning och se till att ditt bröd inte blivit för högt under jäsningen. Världens bröd är ca 3 cm högt, vilket gör att brödet gräddas snabbare och får en god skorpa.

9. Ställ in brödet i ugnen genom att låta bakplåtspappret glida ner på den varma plåten. Ta gärna hjälp av en tunn skärbräda eller brödspade. Släng en skvätt vatten på botten av ugnen och stäng luckan.

10. Efter 15 minuter i ugnen ska brödet vändas så att båda sidorna kan bli välgräddade. Vänd brödet och låt det vara inne i cirka 15 minuter till, tills skorpan har den färg du föredrar på ett bröd. Total tid i ugnen är cirka 30 minuter, beroende på typ av ugn.

11. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.

12. Bryt brödet med händerna, och dela det med dina medmänniskor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson