Under våren, fram till mitten av maj, kommer ett tiotal av marinens Stridsbåt 90 och fyra mindre G-båtar öva i trakten. Tio värnpliktiga och ett antal anställda i Försvarsmakten övar med Fyrudden som utgångspunkt.
– Det är framförallt för att öva på att navigera som vi är här. Blekinge skärgård, utanför Karlskrona, där flottbasen ligger är inte så stor. Här är den större med många öar, säger Viktor Andersson, sergeant och ansvarig chef för utbildningen.
Förutom en avstickare till Stockholm kommer båtarna öva från tidig morgon till sen kväll mellan Västervik och Oxelösund innan de vänder söderut till Karlskrona.
– En anledning till att vi är här är att det är relativt folktomt i skärgården nu. Sommartid ligger det båtar förtöjda överallt och då måste man ta ner farten för svallet.
Vilka hänsyn tar ni till fågellivet nu här häckningssäsongen börjar?
– Det står i sjökortet var och när det är fågelskydd och då kör vi inte där.
Stridsbåt 90 är 15 meter lång knappt fyra meter bred och har ett djupgående under en meter. Den drivs av dubbla vattenjetmotorer och har en topphastighet på ungefär 40 knop. Båten är i första hand avsedd för snabb transport av trupp och materiel men kan sättas in i strid i skärgårdsmiljö.
– Den har dubbla kulsprutor i fören och tredje i ringlavetten på däck som går att vrida. Det blir mycket eldkraft om man ska sätta i land trupp och ta öar.
Hedda Sjögren och Marcus Lundin är båda 19 år, värnpliktiga och stationerade vid marinens örlogsbas i Karlskrona. De drillas under långa dagar i att köra och navigera stridsbåten i olika väderförhållanden.
– Det är extremt roliga dagar när vi kör stridsbåt. Man får mycket adrenalin när man kommer upp i fart och det intensiv körning, säger Marcus Lundin.
– En är förare och en navigatör och det är navigatörs-delen som är svårast. Det går väldigt fort sen ser nästan alla öar likadana ut och det är mycket stenar, grund och andra fartyg, säger Hedda Sjögren.
Marcus Lundin hade nästan ingen erfarenhet av sjön innan han gjorde lumpen men säger att han är positivt överraskad och överväger om ett jobb inom Försvarsmakten kan var något för honom. Hedda som sköter navigationen under övningspasset, när NT besöker övningen, har seglat en hel del på Västkusten och säger sig ha en viss sjövana sen tidigare.
– Jag har i många år haft en idé om att göra värnplikt. Det bottnar i att jag vill vara delaktig i Försvarsmakten. Det är lärorikt att göra lumpen, karaktärsbyggande och man lär sig hantera stress. Jag har inte bestämt mig än men kan absolut tänka mig en framtid i Försvarsmakten, säger hon.
Av de tio värnpliktiga som är med på utbildningen är fyra tjejer och sex killar. De bor gemensamt både på övningar och på flottbasen i Karlskrona.
– Det är inga problem, det tar man för givet som tjej. Alla killar visar respekt det fungerar bra. Det är många som tror vi bor separerade.
Kurschefen Viktor Andersson berättar att utbildning för värnpliktiga har förändrats. Fler utbildas under längre tid som en följd av det rådande världslaget.
– Tidigare var det ingen militär-taktisk utbildning för de värnpliktiga utan den var bara för anställda. Skulle det bli krig nu har de värnpliktiga, vi utbildar, större kunskap. Kriget i Ukraina är en stor del i den förändrade omvärldsbilden och en anledning till att vi har lagt om utbildningen.