Sedan 2013/2014 har priserna på fritidshus gått upp med 17 procent, sett till landet som helhet. I Kalmar län har de stigit ännu mer – nämligen med 19 procent sedan den senaste mätningen, vilket alltså är två procentenheter mer än genomsnittet i riket.

Siffrorna kommer från Svensk Mäklarstatistik som tagit fram dem på uppdrag av Fastighetsbyrån.

Genomsnittspriset för ett fritidshus i Kalmar län är i dag 1 395 309 kronor. Men skillnaden i prisutveckling är stor mellan kommunerna. I Borgholm har priserna ökat med 43 procent och i Västervik med 34 procent medan de i Kalmar kommun sjunkit med 37 procent. Även i Mönsterås och Oskarshamn har priserna gått ner under femårsperioden.

Artikelbild

| I Västerviks kommun har priserna på fritidshus stigit näst mest i länet på senare år.

Ulf Sjöholm, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Västervik, har inte tagit del av statistiken men tycker att siffrorna stämmer med hans egna erfarenheter.

– Det är fortfarande stor efterfrågan på fritidshus i Västerviks kommun, säger han.

Han poängterar att prisskillnaderna är stora inom kommunen.

– Havsnära hus på fastlandet är de mest attraktiva. Skärgårdsöarna är också populära men samtidigt är det många som inte vill vara båt- och väderberoende, vilket man ju blir när man har hus på en ö. Bekvämlighet är viktigt.

Artikelbild

| – Det är inte de unga familjerna som köper fritidshus utan som regel par i övre medelåldern. De gör det som ett sätt att hålla ihop, och samla, familjen. Unga vill ut och resa, säger Ulf Sjöholm, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Även med sjöutsikt sticker priserna upp. Men tar man sig lite inåt land sjunker annars priserna generellt sett, säger han.

På fredagen låg sammanlagt tio fritidshus i kommunen ute till försäljning på Hemnet, med utgångspriser från 595 000 kronor till 1 895 000 kronor.