Svinnet mäts två gånger per år, alltid samma veckor.
– Då serveras också samma maträtter så att vi kan jämföra svinnet, berättar Gina Svensson, kostchef i Västerviks kommun.
Matsvinnet består dels av det så kallade tallrikssvinnet, det vill säga den mat som lagts upp på tallriken men som sedan kastas av eleverna. Dels av det svinn som handlar om att det tillagas mer mat än vad som går åt.
Vid mätningen i våras låg det totala matsvinnet på 20,7 procent och varierade stort mellan olika skolor. Minst var det på Loftahammars skola där det låg på tio procent den aktuella veckan. Störst svinn stod högstadieskolan Ellen Key i centrala Västervik för där hela 36 procent av den tillagade maten kasserades. Den senaste mätningen visar att svinnet minskat något, men inte tillräckligt. Målet är att det ska ligga under 20 procent.
På just Ellen Keyskolan är ett problem att elever väljer att köpa mat i butik eller äta på stan i stället, de dagar då de inte gillar skolmaten. Det handlar till viss del om åldern, tror Gina Svensson.
– Det händer något med eleverna mellan sexan och sjuan och för många är det spännande att ha friheten att kunna välja något annat.
Detta gör att det är svårt att beräkna hur många elever som kommer och äter. Ibland blir det mat över. Eller så tar maten tar slut de dagar då det serveras exempelvis pannkakor, pannbiffar och köttbullar. Det saknas också ett system för att snabbt uppmärksamma köken på om många elever är sjuka eller kanske iväg på skolutflykt.
Kostenheten jobbar aktivt tillsammans med skolorna och elevhälsan för att minska svinnet.
– Varje skola har ett matråd där eleverna får vara med och påverka menyn. Vi har också sett att matsalsmiljön spelar en stor roll, därför har kostenheten tillsammans med skolan, framför allt på Ellen Key, satsat på att fräscha upp miljön i skolrestaurangen med ommålade väggar, nya gardiner och tavlor samt fönsterlampor. Efter julledigheten kommer restaurangen att få nya ljuddämpande bord för att minska ljudnivån. Hela måltidssituationen spelar en roll för om eleverna väljer att äta, berättar Gina Svensson.
Det finns olika anledningar till att skolor med lågt matsvinn lyckas. I Loftahammar har skolan ett eget tillagningskök vilket gör det lättare att beräkna åtgången samt att eleverna uppskattar maten bättre. Att ordna tävlingar där den skola med lägst matsvinn bjuds på glass, kan också vara ett sätt att öka elevernas uppmärksamhet. Dessutom ordnas regelbundet informationskampanjer på skolorna, där det pratas extra mycket om ämnet.