Stigande priser på bostadsmarknaden

Bostadspriserna för bostadsrätter och villor ökar i Kalmar län. I Västervik och Vimmerby är ökningen solklar, enligt två mäklare.

12 augusti 2019 15:30

– Jag tror att detta visar på den bostadsbrist som faktiskt är. Många köper även mindre bostadsrätter och villor som fritidshus och detta påverkar också, säger Ulf Sjöblom.

Det verkar inte vara skillnad mellan bostadsrätter och villor.

– Min känsla är att trycket är stort på båda. Västervik växer och det öppnas nya företag. Vi blir fler och många som en gång lämnat stan kommer tillbaka när det är dags att bilda familj.

Många villor säljs innan visning, hur ser du på det?

– Ja, tyvärr både villor, bostadsrätter och fritidshus och det är ju lite jobbigt för det gör ju att inte alla får chansen att köpa.

Han påpekar också att det är hus- eller bostadsägaren som bestämmer om försäljningen ska ske innan visning.

– Det enda säkra sättet att få ett marknadspris för sin bostad är att gå ut på den öppna marknaden och låta alla vara med.

Edyta Hammar, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk fastighetsförmedling i Vimmerby ser även där en tydlig ökning.

– I Vimmerby har villorna ökat med 34 procent det senaste året och fritidshusen med 17 procent. Vad gäller bostadsrätter ser man också en trend som visar på rekordförsäljningar.

Hon tror det dels beror på räntan som är fortsatt låg och dels på att efterfrågan i Vimmerby är större än utbudet då man kommit igång med nybyggnationer för sent.

Edyta Hammar rekommenderar inte att sälja innan visning.

– Då får du ingen rättvis bild av vad marknaden är villig att betala. Du får garanterat bäst betalt om du har dina visningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sanna Hogman Fernandi

Ämnen du kan följa