– Språket är som en nyckel för att öppna Sveriges dörr. När jag hade lärt mig tillräckligt med svenska ville jag jobba, säger Ghaith Zaghloula, 20 år och bosatt i Västervik.
Han berättar hur han från början studerade på SFI och lärde sig en del där. Men det mesta tror han att han lärde sig på egen hand genom internet.
– Jag sökte efter ”lära svenska” och jag fick massor av träffar på Youtube. Det var många nya ord och hur de skulle uttalas. Jag samlade alla ord på min telefon och övade dem varje dag genom att prata med folk.
När språket började flyta började Ghaith jobba och fick testa i livsmedelsbutik, bildäcksfirma och på restaurang.
– Man måste kunna presentera sig. När en chef ser att du är intresserad och vill arbeta får du jobb. Jag jobbade på Morella här i stan och där lärde jag mig jättemycket, inte bara mer svenska, utan hur man agerar med kunder. En väldigt bra utbildning där. Jag vill tacka Fatmir och Ajan för allt.
Det är många av Ghaiths arabisktalade vänner som ber honom om hjälp att översätta och följa med till olika myndigheter. Han säger att han hjälper en gång, sedan måste de klara sig själva och fokusera på att lära sig svenska.
– Sverige har kramat oss, som en mamma. Vi måste visa tillbaka och tacka. Hon vill att vi ska kämpa, jobba och betala skatt som går till sjukhus och skolor. Och för att jobba måste du kunna språket.
En annan sak Ghaiths berättar för sina vänner är vikten av att ha ett mål, både i hjärnan och i hjärtat. Han menar att målet är det som gör att du kommer framåt.
– Vill du bli läkare, till exempel, så måste du koncentrera dig på skolan och studera.
Han gör en gest och visar i luften en trappa där varje trappsteg symboliserar ett delmål får att nå det slutliga målet.
– Mitt mål är att bli affärsman. I Syrien hade jag ett företag som sålde mejeriprodukter. Nu har jag startat ett företag här i Västervik. Jag ska sälja glass på Grönsakstorget. Det är en början till att bygga upp kapital så jag kan komma vidare.
Glassen som Ghaiths kommer att sälja är enligt honom helt unik. Glassmet hälls på en iskall platta. Kunden väljer bär och sås som blandas och hackas ihop med glassmeten. Glassen görs alltså på plats för hand och han räknar med att anställa två personer.
– Jag vill genom mitt företag visa att det går att lyckas om man kämpar.