Sjölander: "Jag vågar inte gå ut"

Malin Sjölander (M) vågar inte längre gå ut på kvällarna – och varnar för en otrygghet som spritt sig i Västervik. "Jag skulle inte råda en ung tjej att gå ut själv på kvällen", säger hon.

22 februari 2017 13:00

"Dags att sätta hårt emot hårt, vi alla måste känna trygghet när vi går ut, oavsett om vi bor i Västervik eller Rinkeby. Personligen saknar jag alla kvällspromenader jag tog förr, nu är de ett minne blott. Nä, jag vill inte längre känna mig som en fånge i mitt hem efter mörkrets inbrott. Ordning och reda tack, och inte "fängelse" för ickekriminella."

Så skriver landstingspolitikern Malin Sjölander (M) på sin Facebooksida.

– Det är en känsla som jag har haft de sista två åren. Jag gillar att vara ute och promenera och springa, men nu går jag bara ut fram till klockan sex. Det känns så otryggt, jag har samma känsla som jag hade när jag bodde i Stockholm i början av 1990-talet. I dag larmar alla sina hus, när jag växte upp lämnade vi ytterdörren öppen.

Varför känner du så här, tror du?

– Det kan ha med sociala medier att göra, i dag känner man till vad som händer mer än tidigare. Samtidigt vet vi att vi har en mindre polisnärvaro. Jag känner mig inte trygg, och det stör mig. Den här känslan har blivit starkare och starkare.

Malin Sjölander menar att en mängd småbrott och våldsincidenter har bidragit till känslan, däribland våldsamheter på gymnasiet, vandalisering av Mejeriet och cykelstölder.

Att statistiken sett över tid inte pekar på någon ökad brottslighet i Västervik – åtminstone vad gäller de brott som folk oroar sig för – kan bero på att folk låter bli att anmäla brott, enligt Malin Sjölander.

– Häromdagen var det någon som slängt sopor i min soptunna. Det är inget jag polisanmäler, men det känns otryggt att någon har varit inne på vår tomt.

Oroligheter i de större städerna kan också bidra till otrygghet, enligt Sjölander, och nämner bland annat de senaste tidens skjutningar i Malmö.

Skulle du rekommendera unga tjejer att gå ut själva på kvällen i Västervik?

– Tillsammans, ja, men inte ensamma.

Malin Sjölander betonar att hon skrivit Facebookinlägget som privatperson och inte som politiker – och att syftet inte är att sprida rädsla.

– Jag skrev inte det här för att skrämmas, men för att jag vill få i gång en debatt om hur de här känslorna påverkar våra liv. Vi måste bejaka folks känslor.

För att komma åt otryggheten vill Malin Sjölander bland annat satsa på upplysta parker och gångvägar, samt en ökad polisnärvaro.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Caroline Petersson

Ämnen du kan följa