Rut gör att fler väljer flytthjälp

Allt fler anlitar flyttbolag efter införandet av rutavdrag för flyttjänster. Det är en markant ökning enligt flyttfirmor i Västervik.

8 april 2017 20:00

Det var i augusti 2016 som det blev möjligt att få rutavdrag när man som privatperson anlitar en flyttfirma. Den som utför jobbet drar 50 procent av arbetskostnaden direkt på fakturan till den som beställt jobbet. Man behöver alltså inte själv ansöka om avdraget.

– Vi har helt klart fått ett uppsving. Det är främst de mindre flyttarna som har ökat, men i stort sett har alla flyttar som vi utför blivit fler efter införandet av avdraget, säger Tomas Jörbrink som, tillsammans med Andreas Bergström, äger AT89 Flytt och transport i Västervik.

Han tror att många jämför kostnaden för hyra av släp eller bil med vad det kostar att anlita en flyttfirma.

– Det handlar också om att man slipper blanda in släkt och vänner. I nuläget känns det som om alla är medvetna om att avdraget finns. Det går smidigt och kunden får en faktura där allt är draget och klart, säger han.

Tomas Jörbrinks tips inför en flytt är att förbereda mycket själva. Montera ner hyllor och skruva isär sängramar.

– Vi erbjuder en helhetslösning för flytten, men kunden kan välja vilka delar man vill ha.

AT89 startade hösten 2013 och förutom ägarna är det sex personer anställda.

– Vi har sex bilar varav fyra rullar dagligen. Förutom Västervik kör vi över hela Sverige, oftast till eller från större städer.

På Stadsbudskontoret i Västervik har det också blivit en ökning av flyttjänster sedan rutavdraget infördes.

– Helt plötsligt har vanliga människor råd, säger vd Oskar Olsson.

Det var 1991 som han tog över Stadsbudskontoret. Idag har firman ett 20-tal anställda i Västervik och de flesta flyttar sker inom Kalmar län.

– Det är en fantastisk utveckling som gett många nya uppdrag, säger Jonas Örnvall som ansvarar för flytt och magasinering.

De berättar att efter årsskiftet slog det igenom på allvar och de flesta vet om att det i stort sett är halva kostnaden på en flytt mot tidigare.

– I en flytt är det en stor del som är den faktiska arbetskostnaden. Kostnaden för bilen är det lilla, säger Jonas Örnvall.

Han ger tipset att, om man väljer att packa själv, lägga allt i flyttkartonger.

– Då menar jag allt, även sådant som sticker upp och lådan inte går att stänga. Om sakerna ligger i lådor går det snabbt att bära och placera på ett bra sätt i flyttbilen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!