Rödgrönt frieri i regionen

På torsdagsmorgonen friade Vänsterpartiet till Centerpartiet i landstinget. På eftermiddagen kom svaret: Nej, tack.

20 september 2018 16:50

På torsdagseftermiddagen räknades de sista landstingsrösterna. Det blev inga omkastningar: Vare sig det röda blocket eller alliansen skulle få majoritet. Miljöpartiet åker ur, medan Sverigedemokraterna blir tungan på vågen.

Vänsterpartiet i Kalmar län lanserade tidigare på dagen sin egen lösning: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet är tillsammans starka nog för en majoritet.

– Vi har haft en sådan koalition i Kalmar kommun sedan 2013, säger Jens Körge, vice ordförande i Vänsterpartiet Kalmar län.

Körge säger att samarbetet fungerat bra, och pekar på att det just nu ser ut som att de båda partierna kommer att ingå i koalitioner i både Borgholm och Mörbylånga.

– I Kalmar har vi visat varandra respekt. Centerpartiet har kunnat profilera sig inom företagande och landsbygdsfrågor, medan vi har kunnat profilera oss i frågor som rör jämställdhet och miljö.

Centerpartiets ledande man i landstinget, Christer Jonsson, ställer sig avvisande till en sådan koalition:

– Vi svarar nej tack, och motiverar det med att en sådan koalition skulle få en för stark vänstertyngdpunkt.

I likhet med sitt parti på riksplanet så har han ett alliansstyre som förstahandsval, och motsätter sig en koalition där SD ingår. Han säger att hittills har Centern pratat med sina allianskamrater, men också haft sonderande samtal med Socialdemokraterna. Christer Jonsson motsätter sig inte någon form av mittenkoalition.

– Vi har inte haft några förhandlingar.

Han säger dock att ett samarbete skulle bygga på att majoriteten både när det gällde ledning och politik fick en tydligare orientering mot mitten, och åt borgerligt håll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson

Ämnen du kan följa