Priset på bostäder fortsätter att öka

Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att trenden med stigande bostadspriser fortsätter i hela landet. Samtidigt syns en ny utveckling på bostadsmarknaden i Västervik.

18 juni 2019 16:00

De senaste årens prisutveckling vad det gäller bostadsmarknaden håller i sig enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. I Västerviks kommun har priserna för bostadsrätter och villor stigit med 34,2, respektive 2,6 procent, de tre senaste månaderna. Medelpriset per kvadratmeter för bostadsrätter ligger nu på 14 891 kronor och 15 322 kronor för villor i kommunen enligt Svensk Mäklarstatistik.

Christin Wahlman, mäklare hos Svensk Fastighetsförmedling i Västervik, säger så här om priserna:

– Framförallt beror prisutvecklingen i Västerviks kommun på de senaste årens nyproduktion av bostadsrätter i centralorten.

Något som har blivit allt vanligare vid försäljning av bostäder i Sverige är något som kallas för förhandsbud, det vill säga att en potentiell köpare lägger ett bud innan den allmänna visningen av bostaden. Wahlman bekräftar att man har sett en liknande utveckling på bostadsmarknaden i kommunen.

Vem gynnas mest av utveckling av förhandsbud, köpare eller säljare?

– Det kan gynna båda parter vid en fastighetsaffär samtidigt som det blir vanskligt att alla inte får chansen att lägga bud på bostäder, säger Wahlman.

Wahlman poängterar att utvecklingen av förhandsbud framförallt är tydlig i kommunens centralort medan det fortfarande inte är lika vanligt i kommunens övriga områden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Preusse

Ämnen du kan följa