En som är nöjd med att Hallengren får fortsätta i regeringen är Tomas Kronståhl (S), riksdagsman från Västervik.

Lena Hallengren från Kalmar har under knappt ett år varit äldre-, barn- och jämställdhetsminister i regeringen. Med regeringsombildningen tar hon ett kliv uppåt, och blir chef för socialdepartementet.

För Kalmar län har utnämningen betydelse. Lena Hallengren har en riksdagsplats i botten. Nu kan hennes riksdagsersättare Björn Petersson fortsätta sitt arbete.

Artikelbild

| Tomas Kronståhl (S).

– Det är bra. Jag, Björn, Laila Naraghi och Lena har arbetat ihop oss under hösten, säger Kronståhl.

Tomas Kronståhl (S) följde regeringsdeklarationen med intresse under måndagsförmiddagen. Han fäste sig särskilt vid två utnämningar. En berör hans arbete i utbildningsutskottet.

– Jag blev av med min utskottsordförande. Matilda Ernkrans utsågs till minister. Å andra sidan betyder det att jag får en direktkontakt till regeringen.

En ministerpost som han var särskilt intresserad av var landsbygdsminister.

– Jag ska erkänna att jag inte hade hört talas om Jennie Nilsson, men efter att ha läst på verkar det vara ett bra val.

Regeringsförklaringen var slutpunkten på en lång och turbulent tid i svensk politik. Det var svårt att få till en ny regering, och många ifrågasätter den lösning som blev.

Någon beskrev det som att "en socialdemokratisk regering ska föra en liberal politik utifrån en konservativ budget". Vad är din känsla?

– Om jag ska vara ärlig så finns det skattesänkningar som jag kanske inte tycker var nödvändiga, men läser man igenom de 73 punkterna så finns det mycket som är bra, svarar Tomas Kronståhl.

Han pekar särskilt ut pengarna till regioner och kommuner.

– Det är fem miljarder som kommer att behövas när man arbetar vidare med integrationen. Jag tycker att uppgörelsen innehåller en politik som är bra för många.