VT har i flera artiklar berättat om hur döda och sjuka örnar hittats på olika platser i regionen.
Flera av dem har nu analyserats hos SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt. Ingen av dem hade fågelinfluensa, utan de har dött eller insjuknat av andra orsaker.
Den havsörn som hittades vid Loftahammar har troligen dött av att ha flugit in i en kraftledning. Den hade ett brott på ena vingen.
En annan örn hade en benbit i matstrupen och ytterligare en hittades död under ett vindkraftverk.
– Vindkraft är en väldigt stor bov för örnar. De försöker flyga mellan rotorbladen och tror väl inte att de går så fort, säger Urban Rundström på Vilthjälpen Oskarshamn.
Det är han som sköter om den sjuka havsörnen, som VT har skrivit om. Där har en markant förbättring skett. Fortfarande skakar den lite på huvudet, men koordinationen har blivit bättre och den har fått allt lättare att ta de vitaminberikade köttbitarna, som Urban håller fram åt den med en pincett.
– Jag får i den mycket mer mat nu än förut.
Han har varit i kontakt med SVA om örnen, som han haft hand om sedan den 4 december. Det har inte kommit något svar än från de prover som tagits från den, men misstanke finns att det är hjärnhinneinflammation. Däremot vet man inte än vad den kan ha orsakats av.
– Det är förhoppningsfullt att den långsamt blir piggare, men den behöver flygträning. Flygmusklerna förtvinar snabbt. Jag har inte någon så stor voljär, så då får den flytta, säger Urban.
Först trodde han att den drabbats av blyförgiftning. Det är inte helt ovanligt. För en örn räcker det med en eller två kulor för att den ska dö av det.
Blyfragment från kulor som splittras är också farligt, när det finns kvar i slaktrester som det vilda äter. Man kan skära bort de delar där skottet har gått in och inte lämna kvar det i skogen, eller gräva ner det ordentligt.
Erik Ågren, biträdande statsveterinär på SVA, säger att de har fått in fler döda havsörnar än vanligt att analysera.
– Det är en klart ökad mängd, och att de visar sjukdomstecken är ovanligt. Det är en indikation på att något är på gång.
På SVA:s hemsida kan man se aktuellt smittläge för fågelinfluensan i Sverige.
I vårt område har fågelinfluensa hittats på södra Öland (två gråtrutar), i Kalmar (en duvhök), på Gotland (en kråka och en havsörn) samt i Norrköping (en sparvhök).
Den här fågelinfluensan smittar inte människor.