– Vi väntar på att en bygglovsansökan ska komma in till oss. Man har sagt att den ska komma under dagen, säger miljö- och byggnadsförvaltningens chef Ola Karlsson.
Hallen har intretts i befintliga lokaler på fastigheten Mullskopan. Problemet är att detaljplanen från 2010 talar om att byggnaden ska användas för lättare industri och vård. Dit hör inte en klätterhall.
Ola Karlsson säger att det är svårt att uttala sig om fallet innan man sett bygglovsansökan:
– Vi vet inte exakt vad man gjort, men efter den information vi har fått så har det inte gjorts några utvändiga arbeten.
Däremot kompliceras bygglovshandläggningen av att verksamheten strider mot detaljplanen. Det kan bli ett bygglov ändå.
– Men vi måste göra ett grannehörande, och grannarna måste få en rimlig tid på sig att svara. Den tiden brukar vara två veckor. Vår målsättning är att handläggningen ska vara klar till miljö- och byggnadsnämndens sammanträde i februari.
Mötet är satt till den 21 februari.
Utöver grannarnas synpunkter så kommer handläggarna att stämma av ansökan mot plan- och bygglagen. Det kan vara möjligt att göra avsteg från detaljplanen, men hur stora de avstegen får vara kan vara svårt att avgöra.
– Man får söka efter domar i tidigare ärenden som kan ge vägledning, säger Ola Karlsson.
Lokalerna där klätterhallen inretts användes under många år som dagverksamhet av socialförvaltningen. Det var därför man angav användningsområdet vård när en ny detaljplan togs 2010. När klätterklubben sökte lokaler tänkte man inte på att detaljplanen skulle behöva ändras.
– Vi tog för givet att det skulle vara tillåtet att göra ett klättercenter där. Det är väldigt olyckligt att det blivit så här. Speciellt när det är så nära invigningen, säger Jonas Ålstam på fastighetsägaren Bostadsbolaget.
I många fall kan problem med detaljplanen upptäckas om det görs en bygglovsansökan. I det här fallet gjordes inga förändringar av planlösningen i lokalen, eller andra byggåtgärder som kräver bygglovsansökan.
– De klätterväggar som klubben byggt i lokalerna är lös inredning, säger Jonas Ålstam.